Tiks atklāta ceļojošā izstāde «Kuldīgai 770»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Festivāla «Dzīres Kuldīgā 2012» laikā piektdien, 20. jūlijā, plkst. 13:00  Kuldīgas Pilsētas dārzā tiks atklāta ceļojošā izstāde «Kuldīgai 770» . Atzīmējot pilsētas gadadienu «Kuldīgas novada muzejs» sagatavojis retrospektīvu izstādi par pilsētas vēsturi un attīstību cauri gadsimtiem. 

Pirmo reizi dokumentos Kuldīga minēta 1242. gadā, kad Livonijas ordenis saņēmis no mestra atļauju būvēt pili pie Ventas. Kuldīgā uzceltā ordeņa pils sākumā saukta par Jesusburgu, vēlāk par Goldingen. Šādu vārdu pilsēta saglabā līdz Latvijas Republikas nodibināšanai, kad pilsēta iegūst pašreizējo nosaukumu – Kuldīga. Nozīmīgākie uzplaukuma posmi pilsētai saistīti ar tās atrašanos Hanzas Savienības sastāvā, vēlāk esot vienai no Kurzemes – Zemgales hercogistes pilsētām, īpaši hercoga Jēkaba laikā. Vērienīgi būvniecības darbi un ekonomiskais uzplaukums piedzīvots Krievijas impērijas laikā un pēc Latvijas Republikas nodibināšanas. Būvniecības darbi, kas paplašina pilsētas robežas un papildina tās vaibstus, notiek arī šodien.
Pilsētas izaugsmi būtiski ietekmējusi ne tikai tās atrašanās vairāku savienību un vairāku valstisku veidojumu sastāvos, bet arī dažādi vēsturiski notikumi -1905.gada revolūcija un abi Pasaules kari. Uz dažādās politiskās un ekonomiskās vēsture fona attīstījusies ar Kuldīgas kultūras, sporta un izglītības dzīve, bez kuras atspoguļojuma ieskats Kuldīgas vēsturē nebūtu pilnīgs. Pilsētas dzīve 770 gadu garumā ir bijusi piesātināta un raiba, tāpēc izstādē redzami tikai spilgtākie vēstures punkti

Izstāde tapusi izmantojot muzeja materiālus, bet daudzi materiāli, īpaši par mūsdienām, iegūti sadarbojoties ar kuldīdzniekiem, tāpēc paldies ikvienam, kurš atsaucās un piedāvāja materiālus izstādei.

Piektdienā izstāde Pilsētas dārzā būs skatāma līdz 17:00, bet sestdien, 21. jūlijā no 10:00- 17:00
Izstāde būs ceļojoša, pēc svētkiem tā būs skatāma dažādās Kuldīgas novada izglītības un kultūras iestādēs.

Vairāk par festivālu «Dzīres Kuldīgā 2012»: «kuldiga.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu