Psihoterapeite: Būsim gudri, nemeklēsim vainīgos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc traģiskā notikuma Daugavpilī, kad māte savu jaundzimušo bērnu izmeta pa otrā stāva logu, psihoterapeite Gunta Ancāne norāda, ka vainīgos meklēt patlaban nevajadzētu.

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas un katedras vadītāja, asociētā profesore, praktizējoša ārste psihoterapeite Gunta Ancāne sarunā ar laikrakstu «Neatkarīgā» norāda, ka cilvēku, kuram ir psihotiski traucējumi, nevar vērtēt pēc ierastās mērauklas.

Ārste uzsver, ka šajā stāstā ir jāņem vērā apstāklis, ka sievietei, pēc policijas sniegtās informācijas, ir psihotiska rakstura traucējumi, līdz ar to viņas rīcību nevar raksturot vai vērtēt tā, kā mēs analizētu jebkura cita cilvēka vai mātes uzvedību un nodarījumu.

«Mēs nevaram izglābt tos, kuru mammas nedomā tā kā pieskaitāmi cilvēki, šiem cilvēkiem nav realitātes uztveres, viņi domā un redz citādi,» norāda ārste. Ja persona ir psihiski vesela un ir pastrādājusi noziegumu, mēs viņu sodām, slimu cilvēku var sodīt, bet viņš neapjēgs šī soda jēgu.

«Neatkarīgā» vēstī, ka sabiedrība izmisīgi meklē iemeslus, kāpēc sieviete rīkojusies tieši tā. Taču Ancāne aicina nemeklēt vainīgos, īpaši nevainot bērna māti, jo viņa ir «bez vainas vainīgā». «Ja gribam būt gudri, nemeklēsim vainīgos. Šī ir situācija, kur tādus neatradīsim,» uzsver profesore.

Uz jautājumu, vai sabiedrība, tostarp atbildīgie dienesti – ārsti, sociālie darbinieki, var novērst šādus traģiskus negadījumus, Ancāne uzsver, ka noteikti nē. «[..] Jo mēs nevaram katram cilvēkam ar psihotiskiem traucējumiem pielikt klāt kādu citu, kas nepārtraukti uzrauga. Tāda ir dzīve. No savas 30 gadu darba pieredzes es varu teikt, ka jauno vecāku attieksme pret saviem bērniem ir saistīta ar to attieksmi, ko šie jaunie vecāki saņēmuši no saviem vecākiem.»

Kā ziņots, otrdien ap plkst.20.10 Daugavpilī, Cietokšņa mikrorajonā, 37 gadus veca sieviete no sava dzīvokļa pa 2.stāva logu izmeta savu jaundzimušo puisīti, kuru tikko bija dzemdējusi mājās.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne portālu «Apollo» informēja, ka pēc sievietes paskaidrojuma, viņai bērns nebija vajadzīgs.

Sievietei ir garīgas attīstības traucējumi, citu bērnu viņai nav. Pēc sākotnējās informācijas, viņa slēpa savu grūtniecību no apkārtējiem, informē Laizāne.

Pēc notikušā jaundzimušais ar smagām traumām nodots mediķu aprūpē, arī dzemdētāja tika nogādāta slimnīcā.

Policija uzsākusi kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros policija turpina notikuma apstākļu un iemeslu izmeklēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu