Jaundžeikaram atcelti visi drošības līdzekļi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Prokuratūra atcēlusi visus drošības līdzekļus, kas kriminālprocesā par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu bija piemēroti kādreizējam iekšlietu ministram un Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājam Dzintaram Jaundžeikaram.

Kā ziņots, Jaundžeikaru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki aizturēja naktī uz 2011.gada 2.novembri. Tonakt tika veikta arī kratīšana viņa dzīvesvietā Limbažu novadā. 3.novembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Jaundžeikaram kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Bijušais iekšlietu ministrs nebrīvē pavadīja vairāk nekā mēnesi, līdz 14.decembrī prokurore Viorika Jirgena nolēma atbrīvot Jaundžeikaru no apcietinājuma, tā vietā nosakot viņam citus drošības līdzekļus, kas nebija saistīti ar brīvības atņemšanu.

Kā aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Šēnberga, drošības līdzeklis - apcietinājums - Jaundžeikaram tika aizstāts ar aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām.

Tagad arī abi šie drošības līdzekļi ir atcelti, tomēr lieta joprojām atrodas prokuratūrā, kas turpina tās izmeklēšanu. Jaundžeikaram kriminālprocesā aizvien ir aizdomās turētā statuss, tāpat kā citām personām.

Uz jautājumu, kad process varētu tikt nodots izskatīšanai tiesā, Šēnberga aģentūrai LETA konkrētu atbildi nevarēja sniegt, vien norādīja, ka tas notiks, kad prokurore uzskatīs, ka ir savākts pietiekams daudzums materiālu.

Prokuratūras preses pārstāve piebilda, - iepriekš publiski izskanējusī informācija par nepieciešamību nosūtīt Jaundžeikara lietu tiesnesim izmeklēšanas termiņa pagarināšanai ir nepareiza. Tas neesot darīts, jo nav bijusi tāda nepieciešamība.

Kriminālprocesa likumā pirmstiesas izmeklēšanas termiņi nemaz nav noteikti, ir noteikti vienīgi termiņi personu tiesību ierobežošanai, taču, ņemot vērā to, ka tagad visi drošības līdzekļi Jaundžeikaram ir atcelti, bet tiesību ierobežojumi attiecībā uz mantu viņam šajā kriminālprocesā nav bijuši piemēroti, nav arī radusies nepieciešamība šos tiesību ierobežošanas termiņus pagarināt, skaidroja Šēnberga.

Kā ziņots, Jaundžeikars tiek turēts aizdomās par tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 94.pantā un 20.panta 3.daļā, kā arī KL 144.pantā, proti, par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu un par korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu.

Kā iepriekš žurnālistiem pastāstīja Jaundžeikara advokāts Pāvels Rebenoks, amatpersona, kuru izmeklētāju skatījumā bijušais politiķis uzkūdījis, iespējams, strādājusi KNAB.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu