Ja KNAB lūgs apcietināt Strazdu, par to būs jālemj Saeimai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Gadījumā, ja Saeimā tiks saņemts tiesībsargājošo institūciju lūgums piekrist arestēt aizturētu tiesnesi, tas būs jāskata Saeimai, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki vakar aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu.

Juridiskā biroja vadītājs uzsvēra, ka pašlaik runa ir tikai par hipotētisku iespēju, jo šāds aicinājums vēl nav saņemts.

Nepieciešamības gadījumā Saeimas Juridiskās komisijas sēdē tiktu uzklausīti Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras un KNAB pārstāvji, skaidroja Kusiņš. Pēc tam komisija sagatavotu lēmumprojektu par tiesneša apcietināšanu, ko virzītu tālāk izskatīšanai Saeimas sēdē.

Kusiņš atgādināja, ka komisijai un Saeimai jau ir nācies lemt par šādu jautājumu 2006.gadā attiecībā uz tiesnesēm Irēnu Poļikarpovu un Beatrisi Tāleri. Toreiz komisija uz sēdi sanāca vienas dienas laikā.

Saeimai par šo jautājumu būtu tiesības lemt divu nedēļu laikā, bet parasti tas notiek bez kavēšanās un lietas nozīmīgums nosaka tās virzības tempu, piebilda Juridiskā biroja vadītājs.

Procedūra, kā Saeima lemj par piekrišanu tiesneša apcietināšanai, ir diezgan skaidra, lai gan šādi gadījumi ir vērtējami kā netipiski, piebilda Kusiņš.

Kā ziņots, KNAB neizpauž aizdomās turamo tiesnešu vārdus. KNAB preses pārstāve Ieva Kucika aģentūrai LETA apliecināja, ka aizturētais ir kādas Rīgas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais ir Strazds.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. RAT priekšsēdētāja Sandra Strence aģentūrai LETA atteicās nosaukt tiesneša vārdu, kurš kopā ar Strazdu iesaistīts kriminālprocesā. Strence negrasoties nevienam savam kolēģim graut prestižu. Strence patlaban atrodas atvaļinājumā, un tieši Buivide uz šo laiku bija nozīmēta par Strences pienākumu izpildītāju. Tomēr aģentūrai LETA šodien ar viņu sazināties neizdevās.

Kriminālprocess sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu