KNAB nelūgs apcietināt Strazdu; tiesnesim neesot saprotamas aizdomas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs nolēmis nelūgt Saeimas piekrišanu Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda apcietināšanai.

Kā aģentūrai LETA sacīja Strazda aizstāvis advokāts Pāvels Rebenoks, pēc pāris stundām Strazds jau varēs doties mājās, un pagaidām viņam izraudzīts vien drošības līdzeklis - pasta adreses paziņošana, lai gan advokāts pieļauj, ka izmeklētājs piemēros vēl kādu drošības līdzekli. Vēl šovakar advokāts kopā ar Strazdu dosies uz KNAB.

Strazds līdz šim nav sniedzis liecības, jo viņam nav izprotama aizdomu būtība. Pēc Rebenoka teiktā, KNAB ir sacēlis lielu troksni no nekā. Viņam stāsta fabula par Strazda nodarījumiem šķiet neloģiska. Strazdam neesot saprotamas aizdomas, jo tās esot vispārējas, neesot saprotams, par kādu laika posmu KNAB mēģinājis viņam inkriminēt likumpārkāpumu izdarīšanu.

KNAB preses pārstāve Ieva Kucika aģentūrai LETA sacīja, ka Rīgas pilsētas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas - dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā un viņam piemēroti drošības līdzekļi - noteiktas nodarbošanās aizliegums, proti, aizliegums pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegums tuvoties noteiktām personām, kā arī pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē.

LETA jau ziņoja, ka šodien pēcpusdienā beidzās 48 stundu termiņš Strazda aizturēšanai, pēc kura otrdien aizturētais tiesnesis jāatbrīvo.

Kā ziņots, KNAB darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Strazdu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu personu var aizturēt līdz 48 stundām. Ja aizturētais tiek atzīts par aizdomās turēto vai apsūdzēto un procesa virzītāja izraudzītais drošības līdzeklis ir saistīts ar personas brīvības atņemšanu, aizturētais 48 stundu laikā no faktiskās aizturēšanas brīža jānogādā pie izmeklēšanas tiesneša, kurš izlemj par apcietinājuma vai cita ar brīvības atņemšanu saistīta drošības līdzekļa piemērošanu.

Jau ziņots, ka Kriminālprocess sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

KNAB neizpauž aizdomās turamo tiesnešu vārdus. KNAB preses pārstāve Ieva Kucika aģentūrai LETA apliecināja, ka aizturētais ir kādas Rīgas priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais ir Strazds.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. RAT priekšsēdētāja Sandra Strence aģentūrai LETA atteicās nosaukt tiesneša vārdu, kurš kopā ar Strazdu iesaistīts kriminālprocesā. Strence negrasoties nevienam savam kolēģim graut prestižu. Strence patlaban atrodas atvaļinājumā, un tieši Buivide uz šo laiku bija nozīmēta par Strences pienākumu izpildītāju.

Buividei jau ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu