Mežos šovasar lielākas iespējas sastapt lāčus (31)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Alan Vernon.

Šovasar, dodoties mežā ogot vai sēņot, ir lielāka iespēja sastapties ar kādu ķepaini, jo ziema bijusi lāčiem labvēlīga un valsts ziemeļaustrumos to kļuvis vairāk, laikrakstam "Latvijas Avīze" atzinis Valsts mežu dienesta (VMD) medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš.

 Lielākā daļa lāču šoreiz tepat ir gulējuši ziemas miegu, nevis ienākuši pāri Krievijas vai Igaunijas robežai, kā tas bijis iepriekšējos gados.

Kopumā ziemeļaustrumu virsmežniecības apsaimniekotajās teritorijās šogad uzskaitīti 11 lāči, no kuriem septiņi apmetušies Balvu pusē, bet pa diviem - Gulbenes un Alūksnes mežos. Līdz ar to ar lāci sastapties lielāka iespēja ir arī ogotājiem un sēņotājiem, lai gan bailēm neesot pamata, jo pareizas uzvedības gadījumā nekas nevar atgadīties. Ja tomēr ceļā nākas satikt ķepaini, vislabāk ir atkāpties un mierīgi doties tālāk, nevis gaidīt lāča reakciju, jo dzīvnieks, ieraugot cilvēku, parasti ir nobijies.

 Ja lācis nostājies uz pakaļkājām, tad tā ir zīme, ka viņš vēlas aplūkot sastapto ceļabiedru, jo lāčiem ir vāja redze.

"Lielāka piesardzība ir jāievēro gadījumos, kad tiek pamanīti mazie lācēni, jo, aizstāvot savus mazuļus, lācis var kļūt agresīvāks. Visbiežāk lāčus var pamanīt aktīvajā barošanas laikā, kas parasti ir pavasarī pēc ziemas guļas. Tad lācis ir izbadējies un neuzmanīgs. Tikpat aktīvi tie ir arī rudenī, kad gatavojas garajam ziemas miegam," norāda speciālists.

Savukārt citiem plēsējiem, piemēram, vilkiem, pagājusī ziema bijusi īpaši grūta.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu