Ķeguma HES ūdenskrātuvē izvieto mākslīgas nārsta ligzdas (2)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Turpinot AS "Latvenergo" iniciētā projekta Vienoti zaļākai rītdienai aktivitātes zaļākas nākotnes labā, AS "Latvenergo" sadarbībā ar biedrību "Mēs - zivīm" veic mākslīgo nārsta ligzdu izvietošanu Ķeguma HES ūdenskrātuvē, lai atjaunotu Daugavas baseinam raksturīgās zivju sugas.

Pirms nedēļas "Mēs zivīm" aktīvisti kopā ar AS "Latvenergo" darbiniekiem Daugavā pie Kaibalas ievietoja 200 mākslīgās nārsta ligzdas. Upē vairāku kilometru garumā vairākās rindās un dažādos dziļumos tika iegremdētas no egļu zariem izgatavotas zivju nārsta ligzdas. To ielikšanu veic tālāk no upes krasta zonas, kur tās neietekmē  ūdens līmeņa svārstības. Tādējādi ikri nepaliek bez ūdens un saulē neizžūst. Mākslīgo nārsta ligzdu izvietošana ūdenskrātuvēs ar svārstīgu ūdens līmeni ir ļoti nozīmīgs pasākums, kas veicina zivju krājumu saglabāšanu un atražošanu.

Nārsta vietas piemērotas vairākām zivju sugām

Mākslīgās nārsta ligzdas ir piemērotas Daugavas baseinam raksturīgajām zivju sugām - raudām, brekšiem, zandartiem un līdakām.

Kopš ievietošanas brīža apmēram vienas nedēļas laikā nārstojošās zivis ienāk mākslīgajās ligzdās - nērš ikrus, kas pieķeras pie zariem un, atrodoties ūdenī, veiksmīgi attīstās par zivju mazuļiem un pēc divām nedēļām jau dodas upes baseinā. Mākslīgās ligzdas šajā periodā regulāri tiek apskatītas un kontrolētas, kā arī nepieciešamības gadījumā pārvietotas un izskalotas no sanesumiem upē. Ligzdu uzraudzību veic brīvprātīgie inspektori.

Patlaban brekšu nārsta laiks

Šobrīd ir brekšu nārsta laiks un brekšu mātītes nērš ikrus. "Brekšu ligzdas upēs jau izvietojam vairākus gadus, un mūsu rosība attaisnojas, jo šīs sugas zivju upēs kļūst vairāk. To apliecina arī makšķernieki, kas paši brīvprātīgi iesaistās ligzdu izvietošanā, lai palīdzētu brekšiem iznārstot," saka Ivars Dubra, biedrības "Mēs zivīm" valdes priekšsēdētājs, uzsverot, ka viens no biedrības mērķiem ir piedalīšanās zivju resursu atražošanas un aizsardzības pasākumos, nodrošināt šo pasākumu īstenošanu.

"Mākslīgo ligzdu izvietošanas pasākums Daugavā ir saskaņā ar koncerna zaļo domāšanu un sasaistās ar Latvenergo uzsākto iniciatīvu "Vienoti zaļākai rītdienai", kas aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties iniciatīvai un aktīvi līdzdarboties zaļākas nākotnes labā," saka Irēna Upzare, AS "Latvenergo" Vides un darba aizsardzības direktore.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu