Padomi, kā atkal "nenorauties" diētas laikā

Sagatavoja: Liene Skulme
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Beidzot prāts ir apskaidrojies un tu saproti, ka atkal esi "norāvusies" un notiesājusi pēdējo cepumu no cepumu kārbas, kaut visu nedēļu esi ēdusi tikai salātus un tvaicētus dārzeņus. Reizē ar saprātu atnāk vainas apziņa, un tu sāc sevi šaustīt par gribasspēka trūkumu. No nākamās pirmdienas tu sāc visu no sākuma, lai pēc kāda laika atkal atjēgtos ar tukšu cepumu kārbu rokās.

Ja tev tas viss ir apnicis un vēlies pārraut šo apburto loku, izmēģini intuitīvās sistēmas uzturu - maini ne pašu ēdienkarti, bet savu attieksmi pret ēdienu! Kā to paveikt, skaidro "Vogue".

Aizmirsti pareizas ēšanas noteikumus

Intuitīvā uztura sistēmas balstās uz ideju, ka organisms pats zina, kāds ēdiens tam ir nepieciešams, bet tu nespēj to sadzirdēt, jo galva ir pilna ar visādiem noteikumiem: neēst pēc plkst. 18.00, augļi ir jāēd tikai dienas pirmajā pusē, riekstos ir pārāk daudz kaloriju... Ēdiena dalīšana "labajā" un "sliktajā" notušē dabīgās organisma vēlmes, tāpēc no tā ir nekavējoties jāatsakās.

Ēd tad, kad jūties izsalkusi

Pica
Pica Foto: Scanpix

Sistēmai bez noteikumiem ir tikai viens noteikums - ēd tikai tad, kad sajūti izsalkumu. No ēdiena gūst baudu, tāpēc nav jēgas no rīta pārēsties griķus tikai tāpēc, ka organismam vajadzīgi "lēnie" ogļhidrāti. Uzticies savam organismam un nebrīnies, ja no rīta nekas nelien iekšā, bet pēc 7 vakarā uzrodas milzīga apetīte.

Sākumā tavā prātā var sacelties zināma vētra: pēc daudzu mēnešu diētas organismam ir grūti noticēt, ka tagad drīksti ēst, kad vēlies - pat naktī. Neaizraujies ar porciju lielumu, bet seko līdzi sāta sajūtai - tev no galda ir jāpieceļas tajā mirklī, kad pārstāsi just izsalkumu.

Seko līdzi tam, kad tev gribas paēst ne tāpēc, ka esi izsalkusi, bet, ja ir garlaicīgi, skumīgi, esi sanervozējusies vai vienkārši vēlies darīt kaut ko citu, lai nebūtu jāstrādā. Mūsdienās ēdiens ir kļuvis par viegli pieejamu baudu un veidu, kā aizstāt uzmanību no kā cita, svarīgāka, taču tas nav pareizi.

Ēd, ko vēlies

Pats patīkamākais (un šokējošākais) moments intuitīvā uztura sistēmā ir - tu drīksti ēst, ko vien vēlies. Pareizāk sakot, tas ir vienīgais, kas tev ir jādara. Ir aizliegts likt uz šķīvja to, kas tev negaršo, tikai tāpēc, ka tas skaitās veselīgi vai ir ieteicams. Tavs uzdevums - iemācīties, kādus tieši produktus tavs organisms vēlas patiesībā. Pēc gariem diētu periodiem ir grūti saprast, ko īsti vēlies apēst. Sāc ar uzvedinošiem jautājumiem: padomā, vai vēlies kaut ko mīkstu vai kraukšķīgu, cietu vai šķidru, sāļu vai saldu.

Diez vai organisms gribēs uzņemt tikai šokolādes un ātrās uzkodas. Sākumā noteikti tev gribēsies visu, ko esi sev liegusi, bet tikai tādēļ, ka "aizliegtais auglis ir salds". Intuitīvā uztura atbalstītāji uzstāj: ja sākumā kaut ko ļoti kārojas, tas ir jāēd - vienalga, vai tas ir tiramisu, pica vai čipsi ar lociņiem. Šī vēlme ātri pāries, un čipsu vietā gribēsies pilnvērtīgu pārtiku. Ar laiku, visticamāk, tev ar draugiem gribēsies doties uz konditoreju un pasūtīt tur tikai tēju - tikai tāpēc, ka tev vairs nemaz negribēsies tik daudz saldumu.

Tātad secinājums ir tikai viens - ir jāizvēlas samērīgas ēdiena porcijas un jāēd tikai tad, kad jūties izsalkusi. Organismu nevajag novērtēt par zemu, jo tas zina, ko vēlas un kas ir pareizi. Galvenais ir tajā ieklausīties!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu