Ekvadora piešķir Asanžam diplomātisko patvērumu (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino ceturtdien paziņoja, ka tīmekļa medija «WikiLeaks» dibinātājam Džūljenam Asanžam tiek piešķirts diplomātiskais patvērums.

«Ekvadoras valdība paliek uzticīga savai tradīcijai aizsargāt tos, kuri mūsu diplomātiskajās misijās meklē patvērumu, un ir nolēmusi piešķirt Asanža kungam diplomātisko patvērumu,» preses konferencē apstiprināja Patino.

Uzrunā medijiem Patino vienlaikus asi nosodīja Londonas izteiktos draudus iebrukt Ekvadoras vēstniecībā, lai aizturētu Asanžu, un uzsvēra, ka Ekvadora pilnībā ievēro starptautisko tiesību normas.

Viņš norādīja, ka Londona esot ķērusies pie «atklātas šantāžas».

Lēmumu piešķirt diplomātisko patvērumu Asanžam Ekvadoras ārlietu ministrs skaidroja ar bažām, ka Asanžs varētu tikt izdots ASV, kur viņa dzīvība varētu būt apdraudēta.

Ekvadora bija lūgusi Zviedrijai, Lielbritānijai un ASV sniegt garantijas, ka Asanža tiesības tiks ievērotas un ka viņš pēcāk no Zviedrijas netiks izdots trešajām valstīm, taču tās netika saņemtas, norādīja ministrs.

Kritiskus vārdus viņš veltīja arī Austrālijai, kas nesniedzot savam pilsonim pienākošos tiesisko aizsardzību.

«Valstis, kurām ir tiesības aizsargāt Asanžu, viņu ir pievīlušas,» norādīja Patino. «Asanžs ir politiskās vajāšanas upuris (..). Ja Asanžs tiks izdots ASV, viņš nesaņems taisnīgu tiesu.»

«Nav neiespējami, ka viņš tiktu pakļauts cietsirdīgai un pazemojošai attieksmei un viņam tiktu piespriests mūža ieslodzījums vai nāvessods,» atzina ministrs.

Ekvadora uzskata, ka Asanža bažas par savu drošību ir pamatotas, uzsvēra Patino.

Asanžam ir «tiesības netikt izraidītam vai izdotam uz kādu valsti», uzsvēra Ekvadoras ārlietu ministrs.

Patino piebilda, ka gadījumā, ja Asanžam nebūs iespējams netraucēti atstāt Lielbritāniju, viņš varēs palikt «mūsu vēstniecības aizsardzībā».

Pats Asanžs Kito lēmumu novērtējis kā «lielu uzvaru» un izteicis pateicību Ekvadoras vēstniecībai Londonā.

Tomēr Lielbritānijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Ekvadoras lēmumu piešķirt Asanžam patvērumu, ceturtdien paziņoja, ka tas neko neko nemainīs, uzsverot, ka Londonai ir «pienākums» izdot Asanžu Zviedrijai.

«Saskaņā ar mūsu likumiem - tā kā Asanža kungs ir izmantojis visas apelācijas iespējas, britu varasiestādēm ir pienākums izdot viņu Zviedrijai. Mēs šo pienākumu izpildīsim,» uzsvēra ministrijas pārstāvis.

Savā notā Lielbritānijas Ārlietu ministrija brīdinājusi, ka, pamatojoties uz 1987.gada likumu par diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, tā var atcelt Ekvadoras vēstniecības diplomātisko statusu, lai nodrošināti savas tiesiskās saistības izdot Asanžu.

Likums nosaka, ka varasiestādēm ir tiesības atsaukt jebkurai Lielbritānijas teritorijā esošai vēstniecībai piešķirto diplomātisko statusu.

Šāda rīcība ļautu policijai ieiet vēstniecības telpās, lai Asanžu arestētu par galvojuma nosacījumu pārkāpšanu.

Savukārt Stokholma ceturtdien noraidīja Ekvadoras ārlietu ministra apgalvojumus, ka Asanžam netiktu nodrošināts taisnīgs tiesas process Zviedrijā.

«Mūsu stingrā juridiskā un konstitucionālā sistēma garantē ikviena cilvēka tiesības. Mēs kategoriski noraidām jebkādus pretējus apgalvojums,» savā tvitera kontā raksta Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

Neilgi pēc Patino paziņojuma Zviedrijas Ārlietu ministrija izsauca Ekvadoras vēstnieku, lai pieprasītu paskaidrojumus par ministra izteikumiem, kuros apšaubīta Zviedrijas spēja nodrošināt Asanžam taisnīgu tiesu.

Tikmēr Asanža atbalstītāji, kas pulcējušies pie Ekvadoras vēstniecības Londonā, Patino paziņojumu uzņēma ar gavilēm.

Savukārt zviedru advokāts, kurš pārstāv abas sievietes, kas iesniegušas prasību pret Asanžu, paudis neizpratni par Ekvadoras lēmumu.

«Man ir ļoti grūti saprast, kāpēc,» sarunā ar aģentūru AFP sacīja Kless Borgstrēms. «Viņam izdevies mainīt fokusu. Viņš ir apsūdzēts par izvarošanu un seksuālu uzbrukumu, taču viņam izdevies likt cilvēkiem runāt tikai par «WikiLeaks» un Savienotajām Valstīm.»

Advokāts piebilda, ka Kito lēmums esot politiski motivēts, vienlaikus atzinīgi novērtējot Londonas apņēmību Asanžu tomēr izdot Zviedrijai.

Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu «WikiLeaks» vietnē un draudēt nāvessods.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu