Bordāns ierosināto disciplinārlietu pret Strazdu nosūtījis Tiesu administrācijai (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) ierosināto disciplinārlietu pret Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu šodien ir nosūtījis Tiesu administrācijai (TA), aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Pēc lietas saņemšanas TA nozīmētais tiesnesis iepazīsies ar lietas būtību, un pēc tam disciplinārlieta tiks nosūtīta uz Tiesnešu disciplinārkolēģiju. Disciplinārkolēģija sasauks sēdi, kurā piedalīsies atbildīgais tiesnesis un arī tieslietu ministrs vai viņa pilnvarots pārstāvis.

Tiesneša Strazda lieta tiks izskatīta mēneša laikā kopš lietas saņemšanas brīža Tiesnešu disciplinārkolēģijā, bet sods tiks piemērots ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki Strazdu aizturēja 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu.

Kriminālprocess kopumā sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide. Viņai ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Buivide pēc liecību sniegšanas KNAB ir saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa.

LETA jau informēja, ka AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs 17.augustā saņēma tiesneša Strazda iesniegumu, kurā Strazds lūdza sevi atbrīvot no tiesneša amata veselības problēmu dēļ. Iesniegumā lūgts iesniegt Saeimā attiecīgu lēmumprojektu par Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata veselības problēmu dēļ.

Kā norādīja Strazda advokāts Pāvels Rebenoks, saceltā ažiotāža esot pamatīgi iedragājusi Strazda veselību, un mediķi viņam nozīmējuši ārstēšanos slimnīcā, tādēļ tiesneša pienākumus viņš nevar pildīt.

Strazds iesniegumā Bičkovičam norādījis, ka publiskā telpā saceltā ažiotāža saistībā ar sākto kriminālprocesu ir nodarījusi un nodara ne tikai lielu kaitējumu viņa kā tiesneša reputācijai, bet arī atstāj negatīvu iespaidu uz visu tiesu sistēmu un tiesnešu korpusu kopumā, kā arī neveicina sabiedrības uzticību tiesas godīgumam un objektivitātei.

Strazda iesnieguma jautājums ir iekļauts Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā, un tiks izskatīts 27.augustā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu