Asanža advokāta rīcībā ir svarīga informācija attiecībā uz apsūdzībām izvarošanā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tīmekļa projekta «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža advokāts Baltasars Garsons ceturtdien paziņojis, ka viņa rīcībā ir svarīga informācija attiecībā uz Asanžam izvirzītajām apsūdzībām izvarošanā.

Garsons paziņojis, ka aizstāvības puse ir pieprasījusi Zviedrijas prokurora ierašanos Londonā, lai uzklausītu Asanža paziņojumu.

«Es domāju, ka tas ir ļoti labs variants,» advokāta teikto citēja Austrālijas laikraksts «Sydney Morning Herald».

Kā jau vēstīts, ka Asanžs kopš jūnija ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi pretojoties Lielbritānijas tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Sīkāku informāciju par jaunumiem izvarošanas apsūdzību lietā Garsons neatklāja, bet norādīja, ka tie var izrādīties ļoti pārsteidzoši.

«Mēs nevaram tos izpaust tagad, bet mēs esam pieprasījuši, lai prokuratūra pieņem Asanža paziņojumu,» atzīmēja advokāts.

Garsons pasaules ievērību izpelnījās 1998.gadā, pieprasot Lielbritānijai izdot bijušo Čīles diktatoru Augusto Pinočetu, kurš tika apsūdzēts cilvēktiesību pārkāpumos.

Garsons vērsies arī pret Argentīnas militārās huntas amatpersonām, apsūdzējis islāmistu teroristiskās organizācijas «Al Qaeda» kādreizējo līderi Osamu bin Ladenu, kā arī ievadījis izmeklēšanu par iespējamajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas pieļauti ASV izveidotajā Gvantanamo cietumā.

Asanža lietā Garsons veltīja asu kritiku arī Austrālijai, norādot, ka tā ignorējusi viņa klienta lūgumus pēc diplomātiskās palīdzības, tostarp arī pavisam nesen - pirms 15 dienām - nosūtīto vēstuli.

Garsons atklāja, ka Austrālijas valdības atbilde bijusi viscaur negatīva.

«Nevienu reizi šajā laikā konsulārās varasiestādes nav apmeklējušas Asanža kungu. Un es saprotu, ka tam jābūt pienākumam attiecībā uz visiem Austrālijas pilsoņiem,» viņš piebilda.

Austrālija savukārt apgalvo, ka ir piedāvājusi Asanžam tādu pašu palīdzību, kādu piedāvātu jebkuram citam pilsonim, kas nonācis nepatikšanās ārzemēs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu