Strazds izdienas pensiju saņemtu tad, ja tiktu atstādināts veselības stāvokļa dēļ (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesis Ziedonis Strazds izdienu pensiju neatkarīgi no sava vecuma varētu saņemt tikai tādā gadījumā, ja no tiesneša amata viņš tiktu atstādināts veselības stāvokļa dēļ, aģentūru LETA informēja Tiesu administrācijas (TA) pārstāve Agnija Karlsone.

Viņa arī piebilda, ka tādā gadījumā pēc Tiesnešu izdienas pensiju likumā noteiktā Strazda tiesneša izdienas stāžs nedrīkstētu būt mazāks par 20 gadiem, no kuriem pēdējie trīs gadi nostrādāti tiesneša amatā. Kā arī Strazdam būtu jāiesniedz veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu komisijas atzinums, kas apliecina tiesneša nespēju pildīt darba pienākumus veselības stāvokļa dēļ.

Tāpat tiesnesim pēc atbrīvošanas no amata veselības stāvokļa dēļ tiek izmaksāts atlaišanas pabalsts vienas mēnešalgas apmērā, kā arī tiek piešķirta kompensācija par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Jau ziņots, ka Tieslietu padome vakardienas sēdē izlēma nerosināt Saeimā Strazda atbrīvošanu no tiesneša amata viņa veselības stāvokļa dēļ, jo Tieslietu padomei netika prezentēti Darba ekspertīzes ārstu komitejas (DEĀK) atzinumi, kas spētu dot profesionālu vērtējumu par tiesneša veselības stāvokli un tā sekām uz viņa tiesneša pienākumu izpildi.

Kā iepriekš norādīja Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, tiesnesis Strazds var lūgt sevi atbrīvot no amata arī pēc paša iniciatīvas, nebalstoties uz veselības stāvokli, tādā gadījumā vēršoties pie tieslietu ministra.

Šādā situācijā, kā skaidro TA, tiesnesim tiek izmaksāta kompensācija par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Savukārt tiesības uz izdienas pensiju tiesnesim ir tikai tādā gadījumā, ja ir sasniegts vecuma pensijas piešķiršanai noteiktais vecums un tiesneša izdienas stāžs ir 20 gadi, no kuriem pēdējie desmit gadi nostrādāti tiesneša amatā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) tiesneša Strazda lūgumu par savu atbrīvošanu no amata vēl nav saņēmis.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Ziedoni Strazdu.

Tāpat kriminālprocess tika iesākts pret RAT Civillietu tiesas kolēģijas tiesnesi Skaidrīti Buividi. Buividei ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Buivide pēc liecību sniegšanas KNAB ir saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa. Šobrīd viņas pienākumus izpilda tiesnese Ligita Gavare. Visas tiesneses Buivides lietas tiks noņemtas no izskatīšanas.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu