Tuvojas Latvijas Gada balva teātrī «Spēlmaņu nakts 2011/2012»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunā Teātra sezona tikko kā sākusies, taču aiz kalniem nav arī kārtējā «Spēlmaņu nakts», kad Jura Gagaiņa veidotās Skatuves naglas tiks pasniegtas aizvadītās, 2011./2012. gada sezonas spilgtākajiem veikumiem Latvijas Profesionālajos Valsts, Pašvaldību un Neatkarīgajos teātros. 

«Spēlmaņu nakts» nav tikai krāšņa balvu pasniegšanas ceremonija 23. novembrī. Tas ir sistemātisks darbs visas sezonas garumā, ko Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) veic sadarbībā ar Latvijas teātriem, Latvijas Dramaturģu ģildi, Latvijas Profesionālo aktieru apvienību, Latvijas Profesionālā baleta asociāciju, Latvijas profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociāciju, teātra zinātniekiem un citiem nozares speciālistiem.

Katru gadu projektā tiek ieviesti jauninājumi un uzlabojumi. Arī šis gads nebūs izņēmums, taču 2012. gads ir īpašs arī ar to, ka «Spēlmaņu nakts» norises atkal, pēc vairāku gadu pauzes, simtprocentīgi finansē Valsts. Jau 2011. gada nogalē Kultūras ministrija iedalīja naudu Balvai par mūža ieguldījumu un Skatuves naglu izveidei, bet šī gada vidū, LTDS noslēdza līgumu ar KM par pārējo summu, kas nepieciešama projekta veiksmīgai realizācijai, tai skaitā, tika piešķirts finansējums »Spēlmaņu nakts» žūrijas darba nodrošināšani, kā arī laureāti saņems naudas balvas. Pēdējos gadus naudas balvas netika pasniegtas, sakarā ar ierobežoto finansējumu.

Savukārt, pateicoties Skatuves Mākslas Producentu fonda valdes locekles Danas Čerņecovas iniciatīvai, tika piesaistīti arī papildus līdzekļi no Rīgas domes, kas tiks ieguldīti tieši «Spēlmaņu nakts» apbalvošanas ceremonijā, tādējādi ceļot tās kvalitāti un vērienu. Līdz ar to Rīgas dome kļūst par «Spēlmaņu nakts» ceremonijas ģenerālsponsoru, kā arī par domes piešķirtajiem līdzekļiem, tiks organizēts Skatītāju balsojums.

Kā katru gadu, balsojums tiks organizēts Latvijas teātros, kā arī elektroniski un teātru apmeklētājiem būs iespēja izteikt savu viedokli par, viņuprāt, labākajām izrādē, aktieriem un aktrisēm aizvadītajā sezonā.

Teātra balvas «Spēlmaņu nakts 2011/2012» ceremonija norisināsies 23. novembra vakarā Latvijas Nacionālajā teātrī un to veidos: režisors Kārlis Krūmiņš, scenārija autors Artūrs Dīcis, scenogrāfs Uģis Bērziņš un producente – Dana Čerņecova.

2011/2012. gada sezonas jauniestudējumu skates žūrijas komisijas sastāvā ietilpst teātra kritiķis Normunds Akots (Ambots) – žūrijas komisijas priekšsēdētājs, LTV raidījuma «100gr. Kultūras» vadītājs un Neatkarīgās Rīta avīzes kultūras nodaļas redaktors Arno Jundze, teātra kritiķe Maija Treile, televīzijas režisore Virdžīnija Lejiņa, dejas kritiķe Inta Balode, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete, teātra un kino kritiķis Toms Treibergs, teātra zinātniece Maija Svarinska.

Žūrija skomisija lems par lureātiem 18 nominācijās, kā arī tiks pasniegtas vairākas specbalvas, kā piemēram, Žūrijas specbalva, Balva par mūža ieguldījumu skatuves mākslā, skatītāju simpātiju balva, slepenā labvēļa balva «Gada jūsma» u.c.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu