Dārza darbi septembrī

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

Septembris kā ierasts aicina visus skolēnus un studentus uz jaunā mācību gada sākumu. Savukārt dārzam tas ir ražas novākšanas laiks. Augusta otrajā pusē vasaras ābeles jau iepriecinājušas mūs ar pirmajiem augļiem, bet septembrī visu vasaru lolotais sakņu un augļu dārzs mums dod visbagātāko ražu, un visas dārza kopšanā pieliktās pūles, beidzot atmaksājas Septembris ir arī svētki puķu dārzam. Sevišķi spilgts tas ir gladiolu un asteru dobē, kā arī viršu košie ziedi starp stingrajiem kadiķu zariem skujeņu dobi ir izrotājuši pilnā krāšņumā..

Jāatceras, ka stādus konteineros var stādīt no sala līdz salam!

Košumdārzos:

· Jāapgriež noziedējušie krūmi, veidojot formu, kas iekļaujas ainavā. Krūmiem, kas beiguši ziedēt var veidot cirptu formu vai arī tikai nedaudz apgriezt noziedējušos ziedus.

· Jaunos krūmus (pirmie 3 - 5 gadi) vēlams apgriezt uz trešdaļu vai pat pusi, lai tie iegūst blīvu zarojumu un pavasarī jaunie dzinumi ataug divreiz kuplāki, jo citādāk, krūmi izstīdzēs gari, bet nebūs blīvi. Rudenī ziedošos krūmus var apgriezt arī pavasarī. Sulojošos kokus griezt nevajadzētu.

· Rudenī pastiprināti jālaista rododendri, lai tiem izveidotos ziedpumpuri, kas pavasarī ziedēs. Ja to nav rudenī, tad varam necerēt uz krāšņi ziedošiem rododendriem pavasarī.

· Septembrī vēl var apcirpt arī tūjas dzīvžogos, kā arī veikt ikgadējo dekoratīvo koku un dzīvžogu veidojošo un atjaunojošo apcirpšanu.

· Rudens ir arī kailsakņu stādīšanas laiks, lai gan septembris vēl gluži tam nav piemērots (septembra otrā puse būs drošāka), jo kailsakņus vislabāk stādīt tad, kad lapu tiem vairs nav (rudenī) vai vēl nav (pavasarī).

· Rudenī ieteicams augus nomulčēt, ja tas nav izdarīts jau vasarā.

· Traukos augošie augi, kuri pa vasaru iznesti laukā, septembrī būtu jāsāk nest iekšā, jo naktis kļūst vēsas un vietām var gaidīt arī salnas.

· Vīteņaugiem vajadzētu pārbaudīt balstus, kā arī septembra otrajā pusē jau sākt piesegšanu sala jūtīgākajiem augiem.

Puķu dobēs:

· Ziemcietēm apgriež noziedējušos ziedus, kā arī novāc atmirušās lapas. Puķēm, kurām lapas vairs pavisam nav izskatīgas, nogriež lapotni līdz zemei, atstājot 5 – 10 cm no virszemes daļas.

· Graudzāles rudenī nevajadzētu apgriezt, jo ziemā tās būs ļoti dekoratīvas. Savukārt pavasarī apgrieztas graudzāles un zāļveida ziemcietes ir ar mazāku risku, ka tās varētu izpūt.

· No septembra sākuma līdz pat vidum var stādīt dažādas sīpolpuķes, kā narcises, vai tulpes (pat līdz oktobra vidum). Iepriekš sagatavotā augsnē stāda pavasarī ziedošās sīpolpuķes. Pēc pirmajām salnām izrok vasarā ziedošās sīpolpuķes un dālijas, kuras dala sīpolus.

· Droši pārstādiet un daliet daudzgadīgās puķes! Var ievākt sēklas no augiem, kurus neapgriezāt pēc ziedēšanas.

Ūdens dārzā:

· Novāc visus atmirušos augus.

· Mazus dīķus pārklāj ar tīklu, lai tajos nekrīt lapas.

· Septembrī var izretināt augus, kas ražo skābekli.

· Apgriež piekrastes augus un pārāk saaugušus augus.

· Dala piekrastes augus.

Rozes:

· Izgriež noziedējušos ziedus.

· Iepriekš sagatavotā augsnē stāda rozes.

· Apcērp vīteņrozes un virza jaunos dzinumus

Zāliens:

· Zālienu jāturpina mēslot, bet jāatceras, ka rudenī nedrīkst lietot slāpekli saturošu mēslojumu. Jāskatās, lai mēslojums lielākās daļās saturētu kāliju. Vislabāk zālienu mēslot septembra vidū, ja laika apstākļi ir silti un sausi, mēslošanu var veikt arī septembra beigās vai oktobrī.

· Zālienu iztīra no visa liekā. Ieteicams zālienu arī vertikulēt.

· Zāliens ir jāpļauj, bet rudenī to var darīt retāk. Jāatceras, ka nevajadzētu pļaut vairāk kā trešdaļu no zāliena garuma.

Augļu dārzā:

· Septembris ir bagātīgās ražas laiks ābelēm un bumbierēm. Vācam augļus un gatavojam visu, ko vien var sagatavot ziemai!

· Septembra sākumā stāda zemeņu stādus audzēšanai siltumnīcā.

· Sagatavo augļu glabātavu.

· Saīsina plūmju, aprikožu un saldo ķiršu vainaga dzinumus.

· Var stādīt jaunus ogulājus un augļu kokus.

Sakņu, garšaugu dārzā:

· Kamēr laika apstākļi ļauj, stāda garšaugus.

· Septembrī izrok, dala un stāda podos augus audzēšanai telpās ziemā.

· Novāc ražu un sagatavo uzglabāšanai.

· Iepriekš sagatavotā augsnē stāda dārzeņus, kuriem ir sīpoli.

· Septembrī sāk uzrakt un mēslot tukšās dobes.

· Nosedz augsnē palikušos sala jūtīgos augus un sakņaugus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu