Nemierus izraisījušās ASV filmas režisors slēpjas, bažījoties par savu dzīvību (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Nemierus izraisījušās filmas «Innocence of Muslims» («Musulmaņu nevainība») režisors Sems Basils, bažījoties par savu dzīvību, šobrīd slēpjas, trešdien pavēstīja viņa kolēģis Stīvs Kleins.

Kā atklāja Kleins, Sems Basils, kas gan neesot filmas veidotāja īstais vārds, sākotnēji filmai bija devis nosaukumu «The Innocence of Bin Laden» («Bin Ladena nevainība»), un cerējis, ka tā uzrunās islāmistus.

Filma tikusi demonstrēta tikai vienu reizi, un tas noticis pirms aptuveni trim mēnešiem Holivudā, taču nekādu uzmanību tā nav izpelnījusies.

Kleins atzina, ka filmas veidotājus pārsteidzis šonedēļ pieredzētais vardarbības uzliesmojums, kurā dzīvību Lībijā zaudēja ASV vēstnieks un vēl trīs Savienoto Valstu diplomāti.

Kleins arīdzan atklāja, ka Basils bažījoties arī par saviem Ēģiptē esošajiem ģimenes locekļiem. «Arī viņi slēpjas,» pavēstīja Kleins, kurš ir viens no 15 skandalozās filmas veidotājiem.

Otrdien žurnālā «Wall Street Journal» publicētajā intervijā Basils asi vērsās pret islāmu.

«Islāms ir vēzis,» sacīja Basils, stāstot par savu filmu, kurā pravietis Muhameds attēlots gultā ar sievietēm. Viņš runā arī par bērnu nogalināšanu un norāda, ka ēzelis ir «pirmais musulmaņu dzīvnieks».

Divas stundas garā filma tapusi pērn trīs mēnešu laikā Kalifornijā. Tajā piedalījās aptuveni 60 aktieri, bet filmēšanas komandā ietilpa aptuveni 45 darbinieki.

«Tā ir politiska filma. Tā nav reliģiska filma,» izdevumam atzina pats režisors.

Kleins, kurš savulaik bija ASV jūras kājnieks un kristiešu aktīvists, atstāstīja Basila teikto, ka filmas mērķauditorija ir radikālie islāmisti. Režisors vēlējies tiem parādīt «patiesību» par pravieti Muhamedu un cerējis pārliecināt viņus atteikties no vardarbības.

Pēc Kleina domām, Basilu varētu sagaidīt tāds pats liktenis kā nīderlandiešu režisoru Teo van Gogu, kurš 2004.gadā tika nogalināts saistībā ar protestus izraisījušo filmu «Padevība,» kurā stāstīts par vardarbību pret sievietēm islāma sabiedrībā.

Jautāts, vai, viņaprāt, Basils varētu tikt nogalināts, Kleins sacīja: «Ja viņš parādīsies sabiedrībā, esmu pārliecināts, ka viņu varētu nogalināt.»

Režisora īstais vārds joprojām nav zināms.

Kā liecina laikraksta «The New York Times» blogā citētā internetā pieejamā informācija, filmu uzņēmis Ēģiptē dzimušais koptu kristietis Moriss Sadeks, kuram ir cieša saistība ar pretrunīgi vērtēto mācītāju Teriju Džonsu, kurš izpelnījies asu nosodījumu par Korānu dedzināšanu un aktīvi iestājies pret mošejas būvniecību netālu no vietas, kur kādreiz atradās 11.septembra teroraktos iznīcinātie Dvīņu torņi.

Kleins atzina, ka viņš nezina režisora īsto vārdu, un noliedza izskanējušās baumas, ka ar nemierus izraisījušo projektu būtu saistīta Izraēla.

«Esmu dzirdējis baumas, ka to paveikusi Izraēla. Nē. Izraēla ar to nav saistīta. Tas bija privāts darbs, privāta nauda, Sems paveica lielisku darbu, iegūstot visus resursus. Viņš ir ģēnijs,» izteicās Kleins.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu