«Musulmaņu nevainības» dēļ Irāna no «Oskariem» atsauc savu filmu (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Irāna no «Oskaru» balvu konkursa atsauc savu filmu ASV tapušās antiislāmiskās kinolentas «Musulmaņu nevainība» «neciešamā aizvainojuma» dēļ, pirmdien apliecināja Irānas kultūras ministrs Mohammads Hoseini.

«Es oficiāli paziņoju, ka, atbildot uz neciešamo islāma dižā pravieša aizvainojumu, mēs šogad «Oskaros» nepiedalīsimies, un mēs aicinām arī citas islāma valstis šādā veidā apliecināt savu protestu,» norādīja ministrs.

Irāna atsaukusi tās vienīgo filmu, kas bija pieteikta ASV kinoakadēmijas skatei - «Cukura kubiņš» (oriģinālā - «Ye habe ghand»), apliecināja Hoseini, piebilstot, ka šāds lēmums pieņemts pēc pārrunām ar filmas veidotājiem.

Atsaucot no konkursa savu filmu, Teherāna paudusi nepatiku pret ASV tapušo antiislāmisko lentu, kurā izsmiets pravietis Muhameds.

«Šī filma ir tapusi ASV un arī «Oskari» notiek tur, bet līdz šim valsts, kas ir uzņēmusi šo filmu, nav paudusi nekādu oficiālu nostāju,» sacīja ministrs.

Iepriekšējā «Oskaru» ceremonijā Irānas lenta «Šķiršanās» saņēma apbalvojumu kā labākā filma svešvalodā.

Kopš 11.septembra protesti pret ASV tapušo filmu «Musulmaņu nevainība» notikuši vismaz 20 valstīs. Tie sākās Ēģiptē un Lībijā, kur bruņotu demonstrantu pūlis iebruka ASV konsulātā Bengāzī, nogalinot Savienoto Valstu vēstnieku un vēl trīs ASV diplomātus.

Filmā izsmiets pravietis Muhameds un skartas pedofilijas un homoseksualitātes tēmas. Pravietis attēlots guļam ar sievietēm, viņš izsakās par bērnu slepkavošanu un ēzeli dēvē par «musulmaņu pirmo dzīvnieku».

Savukārt filmas sižetā, kura darbība norisinās mūsdienu Ēģiptē, attēloti musulmaņi, kas uzbrūk kristiešiem un dedzina viņu mājas, kā arī musulmaņu drošības struktūru bezdarbība.

Par filmas producentu uzdevies Losandželosā dzīvojošais 55 gadus vecais ēģiptiešu kopts Nakula Basilijs Nakula.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu