Par «dzimumu identitāti graujošu» bērnu grāmatu izplatīšanu pieprasa Viņķeles demisiju (331)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdien 54 nevalstiskās organizācijas valsts augstākajām amatpersonām iesniegušas protesta vēstuli par Labklājības ministrijas (LM) atbalstītu «dzimumu identitāti graujošu» un «tendenciozu» bērnu grāmatu izplatīšanu, kurā pieprasa labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) demisiju.

Kā aģentūru LETA informēja nevalstisko organizāciju pārstāve Natālija Magazeina, nevalstiskās organizācijas pieprasa nekavējoties aizliegt grāmatu «Diena, kad Kārlis bija Karlīna» un «Diena, kad Rūta bija Rihards» izplatīšanu un pasniegšanu bērniem, kā arī metodisko materiālu pedagogiem «Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm».

Organizācijas aicina saukt pie atbildības visas amatpersonas, kuras piedalījušās šī «prettiesiskā» materiāla sagatavošanā un izplatīšanā.

Nevalstiskās organizācijas ir pārsteigtas gan par faktu, ka LM ir piekritusi šo grāmatu tulkošanai un izplatīšanai, gan arī par to, ka sabiedrība nav bijusi iesaistīta šajā procesā.

Organizāciju pārstāve norāda, ka jebkuram mācību materiālam, pirms tas tiek izplatīts vai ieviests izglītības iestādēs, ir jābūt pieejamam un jānodrošina caurskatāms, sabiedrības interesēm atbilstošs akceptēšanas process, nemaz nerunājot par saturu, kas šajā gadījumā nav darīts. Par to, ka vecāki ir šokēti, liecina komentāri pie informācijas par šīm grāmatām interneta portālos, kā arī organizāciju aptaujātie vecāki.

«Mēs uzskatām, ka šo grāmatu publicēšana un izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus - ģimeni kā īpašo sievietes un vīrieša savienību, kā arī bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti. Satversmes 110.pants nosaka, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības,» teikts protesta vēstulē.

Organizācijas norāda, ka saskaņā ar Satversmes 116.pantu bērnu tiesības nav ierobežojamas nekādā gadījumā. Bērnu tiesību aizsardzības likuma mērķi precizē Satversmes 110.pantā aizsargātās bērna tiesības. Bērna tiesības tiek aizsargātas, lai bērnam veidotos un nostiprinātos sabiedrības interesēm atbilstošas vērtību orientācijas, bērna orientāciju uz ģimeni - savienību starp vīrieti un sievieti kā sabiedrības organizācijas pamatvērtību un vienu no sabiedrības un indivīda galvenajām vērtībām.

Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka bērnam kā fiziski un intelektuāli nenobriedušai personai vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība. Tāpat likums nosaka bērna tiesības uz individualitāti un identitātes saglabāšanu.

Protesta vēstulē tiek norādīts, ka Latvijas sabiedrība nav liberāli orientēta, bet gan nepārprotami balstās uz kristīgi konservatīvām vērtībām, kuras ir vēsturiski izveidojušās un kas ir Latvijas valsts bagātība. Šo grāmatu saturs viennozīmīgi sajaucot dzimumu identitātes - tiek veidoti jauni jēdzieni/vārdi «PepijPrinči» un «PirātPrinceses», tiek parādīts, ka zēnam ir normāli valkāt sarkanu džemperi ar fliteriem, spēlēties ar meiteņu mantām un otrādi - meitenes kļūst vīrišķīgas, spēlējoties ar puišu mantām un spēlējot puišu spēles.

Organizāciju sašutumu izraisījis arī LM ieteikums: «Lai sekmīgi strādātu ar bērnu grāmatām, ir izdots metodiskais materiāls pedagogiem «Pirmsskolas, kurās ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm». Tajā pirmsskolas speciālisti atradīs iedvesmu, kā atteikties no iesīkstējušajiem priekšstatiem par meiteņu un zēnu spējām, prasmēm, dzimumam piedienīgu uzvedību.»

«Tātad pati LM apgalvo, ka pašlaik eksistē iesīkstējuši priekšstati! Jājautā, kas ir devis LM tiesības šādi apvainot visu Latvijas sabiedrību,» vaicā nevalstiskās organizācijas.

Vēstules autori uzsver, ka dzimumu atšķirības - gan fiziskās, gan emocionālās - ir pavisam dabīga un pašsaprotama lieta. Sabiedrībai ir vajadzīgas meitenes, kuras apzinās savu sievišķību un skaistumu, kuras saprot sievietes un mātes funkcijas un lomu. Bet zēniem ir jāattīsta vīrišķība, atbildība par ģimeni un drosme aizsargāt savu valsti.

Grāmatās meitene tiek nosaukta puikas vārdā un puika meitenes vārdā - Rūtu sauc par Rihardu, Kārli - par Karlīnu. «Te pat vairs nav runa par dzimumu līdztiesību, bet gan par dzimumu maiņu! Tādējādi bērnos tiek nevis nostiprināta no dzimšanas dotā dabiskā dzimuma identitāte, bet apzināti radot dzimumu jucekli, tā tiek grauta, veidojot situāciju mākslīgai citas orientācijas iegūšanai. Un ņemot vērā jau vairākus gadus ilgstošo dažu organizāciju pūliņus Latvijas sabiedrībā legalizēt un popularizēt homoseksuālas noslieces, ir nepārprotami, ka nu ar šo ārzemju grāmatiņu palīdzību tiek mēģināts jau bērnos radīt labvēlīgu vidi šīs orientācijas izplatībai,» norāda vēstules autori.

Viņi atzīst, ka ir jāatbalsta jaunrade un jāļauj bērniem izpausties, tomēr nedrīkst mērķtiecīgi veidot bērnu attieksmi, ka ir normāli meitenei būt vīrišķīgai un puisim būt sievišķīgam. Viens no veiksmīgu topošo ģimeņu pamatiem ir puišu un meiteņu atšķirīgās identitātes absolūta neaizskaramība.

Turklāt grāmatām pievienots metodiskais materiāls, kura 27.lappusē pavisam skaidri pateikts, ka šī metodiskā materiāla mērķis ir panākt, lai bērnu dzimumam nav izšķirošas nozīmes. «Nav vienas galīgās patiesības par to, kādiem jābūt zēniem un kādām - meitenēm. Šādu patiesību ir daudz, un tās ir mainīgas,» pausts materiālā.

«Šāds apgalvojums neatbilst dabas likumiem par vīrišķību un sievišķību, kā arī ir klajā pretrunā ar Latvijas sabiedrības interesēm. Mēs vēlamies redzēt mūsu tautā veiksmīgas un kuplas ģimenes, kuras veido vīrišķīgi, atbildīgi vīri un sievišķīgas sievietes. Šādi pasākumi rada sabiedrības šķelšanos un ir pretrunā ar demokrātiju,» teikts vēstulē.

Organizācijas norāda, ka ar labklājības ministri Viņķeli ir notikušas diskusijas, kurās tika vērsta uzmanība uz tradicionālu ģimeņu stiprināšanas kritisko nepieciešamību, uz nepieciešamajiem pasākumiem demogrāfijas krīzes pārvarēšanā, uz to, ka nepieciešams valstisks atbalsts laulību skaita palielināšanai un tamlīdzīgi. Tomēr tagad organizācijas ir pārsteigtas par šīm grāmatām, kas savā būtībā grauj ģimenes institūtu.

Organizācijas atgādina, ka Latvijas Televīzijas (LTV1) raidījumā «Sastrēgumstunda» šī gada 29.augustā ministre atzina, ka valstij nav jāveicina laulību skaita pieaugums, jo tā būšot diskriminācija pret kopā dzīvojošiem pāriem un nepilnām ģimenēm, kas ir pretruna ar LM nolikumu, kur teikts, ka LM veicina bērniem un ģimenei labvēlīgas vides veidošanos valstī.

Pie tam ministre kā labu dzimumu līdztiesības piemēru raidījumā minēja Zviedriju, lai gan statistika rāda, ka Zviedrijā ir ļoti augsts pašnāvību skaits, kā arī milzīgs antidepresantu lietotāju skaits, Zviedrijā ir vairāk nekā 40 000 bērnu, kam vecāki vai viens no vecākiem ir homoseksuāli. «Tādējādi top skaidrs, ka ministrei nav saprotamas elementāras pamatlietas par ģimeni un laulību kā valsts balstiem, kā arī neinteresē Latvijas tautas labklājība, bērnu tiesības un sabiedrības intereses,» teikts protesta vēstulē.

Nevalstiskās organizācijas atgādina, ka Valsts pārvaldes iekārtas likumā teikts, ka valsts pārvalde darbojas sabiedrības interesēs un tās pienākums ir informēt sabiedrību par savu darbību. Viņķele ilgstoši nav ievērojusi ne šīs normas, ne Satversmi, ne arī bērnu tiesības.

Protesta vēstuli parakstījušas asociācija «Ģimene», kurā apvienojušās 20 sabiedriskās organizācijas, Jāņa Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības fonds, Latvijas Ordeņu brālība, Latvijas Pedagogu dome, Latvijas Kristīgo skolotāju asociācija, fonds «Moral Revolution», biedrība «Krīzes grūtniecības centrs», Latvijas Evaņģēliskā alianse, kas apvieno 27 organizācijas, kā arī «Luterāņi dzīvībai».

Protesta vēstule nosūtīta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Saeimas Prezidijam, tiesībsargam Jurim Jansonam, tieslietu ministram Jānim Bordānam (VL-TB/LNNK), Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai.

Kā ziņots, gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā, savukārt grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļvalstu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

www.lm.gov.lv

Komentāri (331)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu