Tiesībsargs: Strīdus izraisījusī grāmata aizstāv bērna tiesības uz individualitāti (85)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunās bērnu grāmatas «Diena, kad Kārlis bija Karlīna» un «Diena, kad Rūta bija Rihards», kurai vairākas organizācijas pārmet dzimumu identitātes graušanu, publicēšana nepārkāpj Latvijas tiesību aktus un aizstāv bērna tiesības uz individualitāti, secinājis tiesībsargs Juris Jansons.

Kā aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, Tiesībsarga birojs šodien ir saņēmis vairāku nevalstisku organizāciju parakstītu protestu vēstuli, kurā pausts viedoklis par grāmatu «Diena, kad Kārlis bija Karlīna», «Diena, kad Rūta bija Rihards» un metodiskā materiāla pedagogiem «Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm» izdošanu un izplatīšanu.

«Grāmata un metodiskais materiāls rosina lauzt stereotipus par dzimumu lomām un stiprināt dzimumu līdztiesību. Nevaram piekrist, ka šīs grāmatas publicēšana un izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus, gluži pretēji - tā aizstāv bērna tiesības uz individualitāti un veicina bērnu iespēju attīstīt savas spējas neatkarīgi no dzimuma, līdz ar to tā atbilst sabiedrības interesēm. Tā ir vēstules autoru interpretācija, uzskatot, ka šīs grāmatas ir pretrunā ar bērnu orientāciju uz ģimeni. Šādai interpretācijai nevaru piekrist,» uzsvēra Jansons.

Savukārt Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere piekrīt Dānijas līdztiesības ministres Kārenas Jespersenas priekšvārdā teiktajam: «Ja vēlamies panākt ilglaicīgas pārmaiņas, dzimumu līdztiesības darbam ir jāsākas ar maziem bērniem, un te svarīga loma ir bērnudārza skolotājiem, kas sniedz bērniem paplašinātas iespējas dzīvot bērnu pašu vēlmēm atbilstošu dzīvi.»

Grāvere norādīja, - lai novērstu dzimumu diskrimināciju, ir svarīgi strādāt ar personām visos vecumos, tostarp bērniem, audzinot cieņu pret līdzcilvēkiem un sapratni par to, ka profesionālo kvalifikāciju veido personas interese, zināšanas, pieredze, nevis dzimums.

Biroja pārstāvji atzīmē, ka grāmatas adaptācijai latviešu valodā Labklājības ministrija izveidoja darba grupu, kurā piedalījās divi bērnu psihologi, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Latvijas Privāto pirmskolu biedrības, Limbažu pirmskolas izglītības iestādes, Dobeles novada Izglītības pārvaldes un biedrības «Resursu centrs sievietēm «Marta»» pārstāvji.

Kā ziņots, šodien grāmatas «Diena, kad Kārlis bija Karlīna» un «Diena, kad Rūta bija Rihards» izdošanu pavadīja skaļa plēšanās, jo vairākas organizācijas paziņoja, ka tā grauj bērnu dzimumu identitāti. Organizācijas pat pieprasīja labklājības ministres Ilzes Viņķeles atkāpšanos no amata.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu