Čečenijas tiesa aizliedz «Musulmaņu nevainību» (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube.com"

Tiesa Čečenijā aizliegusi ASV tapušo antiislāmisko filmu «Musulmaņu nevainība», un vismaz teorētiski šis spriedums būtu jāīsteno visas Krievijas teritorijā.

Čečenijas galvaspilsētas Groznijas tiesa, izskatot Nacionālās politikas, mediju un informācijas ministrijas iesniegumu, atzinusi, ka filma ir ekstrēmistiska, apliecināja ministrijas amatpersona.

Atbilstoši Krievijas likumiem vietējās tiesas spriedums ir jāizpilda visā valstī.

«Šis ir tiesas spriedums, kas ir jāīsteno visā valstī,» sacīja ministra palīgs Ruslans Idrisovs, vienlaikus norādot, ka Krievijas medijiem būs aizliegts izplatīt filmu tīmeklī.

Tostarp federālajām amatpersonām vēl ir jāpaskaidro, vai šāds aizliegums ir jānosaka visam Krievijas internetam un kā tas tiks izdarīts.

Kopš 11.septembra protesti pret filmu «Musulmaņu nevainība» notikuši vismaz 20 valstīs. Tie sākās Ēģiptē un Lībijā, kur bruņotu demonstrantu pūlis iebruka ASV konsulātā Bengāzī, nogalinot Savienoto Valstu vēstnieku un vēl trīs ASV diplomātus.

Tiesa gan, Krievijā, kur mīt vairāki miljoni musulmaņu, plašas demonstrācijas pret filmu nav pieredzētas.

Filmā izsmiets pravietis Muhameds un skartas pedofilijas un homoseksualitātes tēmas. Pravietis attēlots guļam ar sievietēm, viņš izsakās par bērnu slepkavošanu un ēzeli dēvē par «musulmaņu pirmo dzīvnieku».

Savukārt filmas sižetā, kura darbība norisinās mūsdienu Ēģiptē, attēloti musulmaņi, kas uzbrūk kristiešiem un dedzina viņu mājas, kā arī musulmaņu drošības struktūru bezdarbība.

Par filmas producentu uzdevies Losandželosā dzīvojošais 55 gadus vecais ēģiptiešu kopts Nakula Basilijs Nakula.

Filma tikusi demonstrēta vienu reizi jūnijā kādā kinoteātrī Holivudā. Tīmekļa videotēkā «YouTube» jūlijā ievietoti divi 13-14 minūšu gari filmas fragmenti angļu valodā. Vardarbīgi protesti islāmā pasaulē sākās pēc tam, kad septembra sākumā tīmeklī parādījās filmas fragmenti arābu valodā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu