Antonovs gatavojas apsūdzēt Lietuvu par zaudētajām investīcijām (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Bijušais Lietuvas bankas «Snoras» vadītājs un īpašnieks, Krievijas pilsonis Vladimirs Antonovs Ņujorkas tiesā gatavojas izvirzīt prasību pret Lietuvu par zaudētajām investīcijām.

Šis Antonova solis vērtējams kā bravūrīgs mēģinājums pārliecināt Lielbritāniju noraidīt Lietuvas prasību par viņa un viņa biznesa partnera un Raimonda Baranauska izdošanu, spriež aģentūra «Business New Europe».

«Esmu apņēmies cīnīties līdz galam. (..) Jau šobrīd sāku civillietu pret Lietuvu par zaudētajām investīcijām. (..) Mani juristi jau pavasarī brīdināja Lietuvas Finanšu ministriju, ka mēs tiesāsimies. Likums paredz, ka mums jānogaida pusgads. Ja nemaldos, oktobra vidū būs pagājuši seši mēneši,» viņš sacījis intervijā laikrakstam «Lietuvos rytas». Jāatgādina, ka banka «Snoras» bija viena no lielākajām šīs avīzes akcionārēm.

Antonovs arī piebildis, ka Baranausks kā Lietuvas pilsonis nevar Ņujorkas tiesā izvirzīt prasību pret savu valsti.

Bijušos «Snoras» vadītājus Antonovu un Baranausku, kas novembrī tika aizturēti Lielbritānijā, Lietuva vēlas saukt pie atbildības sakarā iespējamām finanšu mahinācijām, kuru dēļ no bankas pazudušas milzīgas naudas summas. Apsūdzētie baņķieri noraidījuši iespēju brīvprātīgi doties uz Lietuvu un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm.

Antonovs viņam izvirzītās apsūdzības nosaucis par politiski motivētām, apgalvodams, ka Lietuva viņu vajājot par to, ka avīze «Lietuvos rytas» kritizējusi valdību. Antonova advokāts Londonas tiesā pat izteicies, ka viņa klienta dzīvībai Lietuvā draudot briesmas.

Krievijas mediji gan pieļauj, ka Antonovs patiesībā visvairāk baidās no citiem Krievijas oligarhiem, kas līdz ar «Snoras» un «Krājbankas» bankrotu zaudējuši savu naudu.

Intervijā Antonovs arī paudis pārliecību, ka lieta par viņa izdošanu Lietuvai, ko Lielbritānijas tiesa sāks izskatīt nākamā gada janvārī, «varētu vilkties gadu gadiem». «Lielbritānijā šī lieta tiek uzskatīta par īpaši sarežģītu. Ja Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāvji cer uz drīzu atrisinājumu, tas tikai liecina par viņu neprofesionalitāti,» viņš paziņojis.

Uz jautājumu, par kādiem līdzekļiem viņš pats gatavojas tiesāties Ņujorkā, ja viņa nauda šobrīd ir iesaldēta, bijušais «Snoras» īpašnieks atbildējis, ka juristu pakalpojumus viņam šobrīd apmaksā Lielbritānija. «Briti sniedz arī tādus juridiskos pakalpojumus, ko apmaksā valsts. Man ir arī uzticami draugi, kuri būtu gatavi aizdot naudu. Ir cilvēki, kas gatavi apmaksāt civilprasību Ņujorkā un uzvaras gadījumā saņemtu savu naudu atpakaļ ar procentiem,» viņš paziņojis.

Antonovs arī skaidrojis, ka savus dārgos īpašumus Lielbritānijā un Francijā iegādājies par citu banku izsniegtiem kredītiem. Viņš gan atzinis, ka aizdevumus Francijā sedzis no «Snoras» konta», taču šajā kontā viņš kā bankas klients esot turējis savus personiskos līdzekļus - tāpat kā «Krājbankā».

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde pagājušā gada 16.novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas «Snoras» darbību. 24.novembra vakarā tā paziņoja, ka nolēmusi banku likvidēt, bet 7.decembrī tiesa ierosināja bankas bankrota lietu. Tiesas lēmums par bankrota lietas ierosināšanu stājās spēkā 20.decembrī.

6.augustā tiesā iesniegta prasība sākt bankas likvidēšanas procedūru, ko tiesa apmierināja 22.augustā. Septembra sākumā «Snoras» bankrota administrators paziņoja, ka šī procedūra sākta.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra Antonova un Baranauska aizturēšanai izdevusi Eiropas aresta orderi, apsūdzot viņus par amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un bankas īpašuma piesavināšanos lielos apmēros, par darbību organizētā grupā, negodīgu grāmatvedību, apzinātu dokumentu viltošanu un šo dokumentu izmantošanu.

Baranausks vadīja «Snoras» valdi, bet Antonovs - uzraudzības padomi. Viņiem piederēja attiecīgi 25,31% un 68,1% bankas akciju.

Pagājušajā nedēļā aģentūra «Bloomberg» ziņoja, ka britu prokurori Antonovam slēgtā tiesas sēdē izvirzījuši apsūdzības saskaņā ar likumu, kas paredz noziedzīgā ceļā iegūtu īpašumu konfiskāciju.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu