«Latio»: Visos īres dzīvokļu segmentos vērojams kvalitatīva piedāvājuma deficīts (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:LETA

Septembrī Rīgas dzīvokļu īres tirgū saglabājās stabils pieprasījums, kas, ņemot vērā ierobežoto labas kvalitātes dzīvokļu piedāvājumu, veicināja īres maksas palielināšanos vairākos īres segmentos, liecina «Latio» jaunākais mājokļu tirgus pārskats, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs.

Rīgas centrā īres dzīvokļu pieprasījumu nodrošina gan vietējie iedzīvotāji, gan ārzemnieki. Pieprasītākie ir kvalitatīvi, labiekārtoti, mēbelēti vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi platībā līdz 80 kvadrātmetriem par īres maksu līdz 450–600 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem.

«Šādu dzīvokļu īres tirgū joprojām trūkst, tādēļ īrnieku prasībām atbilstoši mājokļi tiek izīrēti ļoti īsā laikā pēc to nonākšanas piedāvājumā. Dzīvokļu deficīts veicina arī pakāpenisku īres maksas palielināšanos. Piemēram, septembrī īres maksa nedaudz palielinājās vidējas platības dzīvokļiem jaunās un rekonstruētās ēkās Rīgas tālajā centrā,» skaidro «Latio» Īres nodaļas vadītājs Ģirts Krūmiņš.

Jauno projektu un kapitāli rekonstruētu ēku dzīvokļu vidējā īres maksa mēnesī Vecrīgā septembrī atkarībā no mājokļa platības bija 14–15 eiro par kvadrātmetru, Rīgas klusajā centrā – 12–13 eiro par kvadrātmetru, tuvajā centrā – 11–12 eiro par kvadrātmetru, tālajā centrā – 7–8 eiro par kvadrātmetru.

Daļēji renovētās mūra ēkās dzīvokļu vidējā īres maksa mēnesī Vecrīgā un klusajā centrā bija 8–10 eiro par kvadrātmetru, tuvajā centrā – 8–9 eiro par kvadrātmetru, tālajā centrā – 6–7 eiro par kvadrātmetru. Neremontētās mūra ēkās Vecrīgā īres maksa septembrī bija 7–8 eiro par kvadrātmetru, klusajā centrā – 6–8 eiro par kvadrātmetru, tuvajā centrā – 6–7 eiro par kvadrātmetru, tālajā centrā – 4–5 eiro par kvadrātmetru.

Ģ.Krūmiņš uzsver, ka labu dzīvokļu deficīts izjūtams gan centrā, gan arī ārpus tā. Arī Rīgas mikrorajonu tipveida dzīvokļu īres segmentā trūkst labā stāvoklī esošu, mūsdienīgi mēbelētu dzīvokļu, tādēļ sērijveida dzīvokļu vidējā īres maksa septembrī palielinājās. Labi tipveida dzīvokļi par adekvātu īres maksu īrniekus atrod īsā laikā, tādēļ šāds piedāvājums ir sarucis. Pieprasījumu un vidējās īres maksas pieaugumu mikrorajonu dzīvokļiem septembrī veicināja arī mācību gada sākums.

Rīgas mikrorajonos vidējā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu vidējā īres maksa bez komunālajiem maksājumiem septembrī bija 4,1 eiro. Iepriekšējā mēnesī šis rādītājs bija 3,6 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu