Nobela prēmiju ekonomikā saņem divi ASV ekonomisti (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Nobela prēmija ekonomikā pirmdien piešķirta diviem ASV ekonomistiem - Elvinam Rotam un Loidam Šeiplijam, pirmdien paziņoja Nobela komiteja, kas atbildīga par Nobela prēmijas ekonomikā piešķiršanu.

Prēmiju ekonomikā Rots un Šeiplijs saņēmuši par pētījumiem par iespējami labāko dažādu raksturlielumu savienošanu.

Abi ekonomisti godināti par «stabilo asignējumu un tirgus plānošanas prakses teorijām».

Šeiplija un Rota pētījumi skar iespējami labākos veidus pieejamo resursu novirzīšanā un izmantošanā.

Abu zinātnieku darbs var tikt izmantots, piemēram, lai palīdzētu pacientiem, kam nepieciešama orgānu transplantācija, atrast piemērotāko donoru vai lai izvēlētos potenciālajiem studentiem piemērotāko universitāti.

Nobela komiteja norāda, ka abi zinātnieki darbojušies atsevišķi, tomēr viņu pētījumu panākumi skaidrojami ar Šeiplija teorētisko pētījumu rezultātu apvienojumu ar Rota ieskatu to praktiskajā vērtībā.

60 gadus vecais Rots ir Hārvarda Biznesa skolas profesors, savukārt 89 gadu vecais Šeiplijs ir Kalifornijas Universitātes gada profesors.

Arī pagājušajā gadā Nobela prēmija ekonomikā tika piešķirta ASV ekonomistiem - Kristoferam Simsam un Tomasam Sārdžentam par viņu darbu makroekonomikas teorijā.

2011.gada laureāti attīstījuši metodes, lai atbildētu uz jautājumiem saistībā ar ekonomiskās politikas un dažādu makroekonomisko rādītāju, tostarp iekšzemes kopprodukta, inflācijas, nodarbinātības un investīciju, cēloņsakarībām.

Nobela prēmija ekonomikā tiek piešķirta kopš 1969.gada.

Ar Nobela prēmiju ekonomikā noslēdzas ikgadējā Nobela prēmiju piešķiršana.

Nobela prēmijas tiek piešķirtas kopš 1901.gada, un tās iedibināja dinamīta izgudrotājs Alfrēds Nobels (1833-1896).

Nobela balva sastāv no zelta medaļas, diploma un naudas prēmijas, kas tiek sadalīta starp vienas kategorijas laureātiem.

Ekonomiskās krīzes dēļ naudas prēmijas apmērs samazināts no līdzšinējiem desmit līdz astoņiem miljoniem zviedru kronu (no 815 000 līdz 652 000 latu).

Nobela Miera prēmija tiks pasniegta Alfrēda Nobela nāves gadadienā - 10.decembrī - Oslo, bet pārējo prēmiju ieguvēji tajā pašā dienā tiks apbalvoti Stokholmā.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu