Festivālā «BILDES 2012» skanēs blūzs (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aigars Lapsa

Turpinot jau vairāku gadu garumā nostiprinājušos tradīciju, arī šogad mūzikas un mākslas festivāls «BILDES» klausītājus priecēs ar enerģisku un emocionālu blūza koncertu. Tas būs klausāms Lielajā Ģildē 16. oktobrī plkst. 19.00, informē festivāla rīkotāji «BILŽU BIROJS».

Arī šajā rudenī «BILDES» aicina ieklausīties latviešu blūza izpildītāju muzikālajos stāstos, rodot pārdomas un jaunas atziņas, un atsaucot prātā atmiņas. Turklāt, šogad blūza koncertā notiks arī jauna DVD – «Blūzs Latvijā» prezentācija. Tajā iemūžinātas 18 zināmāko pašmāju blūza kolektīvu un projektu uzstāšanās «BILDĒS 2011», kā arī citu Latvijas blūzmeņu devums.

«Bite’s Blues Band» solists Oskars Stolse-Semerovs stāsta, ka viņam un grupai «BILŽU» «Blūza koncerts» ir izvērties par patīkamu un nozīmīgu tradīciju: «Mums

tas ir liels notikums, jo tiek dota iespēja lielas auditorijas priekšā parādīt to, kas grupas attīstībā gada laikā ir mainījies, kā esam «paaugušies». Tiesa, lai arī man blūza koncerti vairāk asociējas ar maziem klubiņiem, plašās Lielās Ģildes telpas iedveš atbildību un pienākumu uzstāties vēl pārliecinošāk!» Runājot par 2011. gada «Blūza koncerta» DVD ierakstu, ko prezentēs otrdienas koncertā, O. Stolse-Semerovs ir pārliecināts, ka latviešu mūzikai tas būs vērtīgs ieguvums, jo tajā viena koncerta ietvaros dokumentēts iespaidīgs daudzums blūza kolektīvu, kas, viņaprāt, pārliecinoši reprezentē Latvijas blūza mūzikas kopainu.

Savukārt blūza vecmeistars ģitārists Jānis Vanadziņš, kurš festivāla «Blūza koncertā» uzstāsies kā trio «Mozambika» dalībnieks, uzskata, ka «BILDES» ir Latvijas mūzikas fenomens, jo festivāls ir zināms un apbrīnojams ne tikai savas ilgās pastāvēšanas dēļ, bet, viņaprāt, tas arī sniedz izglītojošu pārskatu par dažāda stila Latvijas mūzikas aktualitātēm. «Lai arī blūzs Latvijā nav izteikti populāra mūzika, šis koncerts, manuprāt, veicina klausītāju interesi par to, un šāds pavērsiens vietējo kultūru tikai bagātina. Tāpat arī DVD «Blūzs Latvijā» – tas būs vērtīgs kultūrvēsturisks dokuments, un gribētos cerēt, ka šis ieraksts palīdzēs pievērst lielāku uzmanību kvalitatīvai mūzikai un māksliniekiem, kas to tiešām ir pelnījuši,» domā J. Vanadziņš.

Dziedātājs un komponists Niks Matvejevs atklāj, ka viņam «BILDES» ir patīkama gadskārtēja tradīcija, un visvairāk viņu festivālā piesaista atsaucīgā un inteliģentā publika, kas koncertus uztver kā svētkus. Runājot par blūzu, N. Matvejevs uzskata, ka klasiskais blūzs mūsdienās ir tikpat kā izzudis, bet tā vietā tiek spēlēta, piemēram, kantrī un rokmūzika, kas sintezēta ar blūza elementiem: «Mūziķi meklē jaunas izpausmes iespējas, cenšas savus priekšnesumus pilnveidot, mūziku modernizējot, un tas ir vērtējams pozitīvi. Šādu tendenci es novēroju arī 2011. gada «Blūza koncertā», tāpēc domāju, ka jaunais DVD galvenokārt atspoguļos Latvijas mūziķu mīlestību pret blūza žanru jebkurā tā izpausmes formā, kaut arī ne visos priekšnesumos tas bija tīrs blūzs.» Šogad koncertā dziedātājs uzstāsies kopā ar Mārtiņu Braunu, izpildot kādus no M. Brauna jaunībā komponētajiem blūziem.

Iespējams, vienu no koncerta interesantākajiem priekšnesumiem sagādās jaunā blūza grupa «Coolmans Report», kurai kā ģitārists uz skatuves pievienosies politiķis un ekonomists Roberts Zīle. Kaut arī «BILDĒS» R. Zīle uzstāsies pirmoreiz, festivāla atmosfēru viņš ne reizi vien iepazinis kā skatītājs: «Ir apbrīnojami, ka pasākums jau vairāk nekā 20 gadus spēj saglabāt to radošo garu un sajūtas, kas tam piemita vēl pirmajos koncertos.» Tā kā politiķim blūza mūzika ir tuva, viņš uzskata, ka pateicoties tieši šādiem jauniem entuziastiem kā «Coolmans Report», blūzs Latvijā iesakņosies vēl spēcīgāk. «Tiesa, šeit tas nekad nebūs tik populārs kā, piemēram, ASV, jo tur tā ir atsevišķa kultūra.» Savukārt taujāts par koncertprogrammu, R. Zīle atzīst, ka «grupas repertuārs ir ļoti pārdomāts un tehniski «noslīpēts», tāpēc bija interesanti domāt, kā es varētu papildināt tā skanējumu. Protams, galvenokārt tās būs improvizācijas, bet blūzs jau arī rodas no sajūtām».

  • Blūza koncertā uzstāsies vēl arī tādi mākslinieki kā Ainars Pūpols & „π Blues, «Black Cat», «The Blues Gang», «Fortress», Ginta Žilinska «Boogie Woogie Trio», «Keksi», «The Peace Street Duo», «2 no PKPV», «Vocada»

Koncertu vadīs Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) profesors, mūzikas vēsturnieks un etnomuzikologs Boriss Avramecs.

Ar visu festivāla «BILDES 2012» koncertu programmu varat iepazīties festivāla mājas lapā «bildes.lv».

  • Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties Lielajā Ģildē, Rīgas Kongresu namā, t/c Spice, «Biļešu paradīzes» kasēs visā Latvijā un «bilesuparadize.lv».
Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu