«Krājbankas» nedienas: vieniem 50 latu dienā, citiem tūkstoši un miljoni (41)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Pagājušā gada rudenī, kad pie slēgtās «Latvijas Krājbankas» bankomātiem stāvēja cilvēku rindas, lai izņemtu ierobežoto dienas limitu - līdz 50 latiem dienā, bija atsevišķi izņēmumi - privātpersonas un firmas, kas naudu tomēr atguva. Viena no šādiem izņēmumiem bija uzņēmēja Irēna Pulkinena, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Pirmdien portāls «Pietiek.com» rakstīja, ka mēneša laikā vairāki desmiti miljonu latu no «Krājbankas» tika «aizpludināti» uz dažādiem kontiem ārvalstīs, kā arī privātpersonu un Latvijā reģistrētu firmu kontiem citās bankās Latvijā. Tiek lēsts, ka kopumā tie bija aptuveni 56 miljoni latu. Vēl nedaudz vairāk nekā 30 miljoni latu esot tikuši pārskaitīti uz «Krājbankas» kontiem ārvalstīs, vakar ziņoja portāls «Pietiek.com».

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis Latvijas Televīzijai norādījis, ka vislielākā summa - seši miljoni latu pārskaitīta kādam pensiju fondam. «Ir arī 25 miljoni latu, ieskaitot pieminētos sešus miljonus latu, pensiju fondu ieguldījumi, pārvaldes sabiedrības - trešo personu līdzekļi, kas bija nodoti «Krājbankas» turējumā. No «Krājbankas» kā turētājbankas šie līdzekļi tika pārskaitīti uz citām bankām.»

Viena no privātpersonām, kurām izdevies saņemt naudu jau brīdī, kad tā bijusi slēgta, ir uzņēmēja Pulkinena. Viņai vairāk nekā 152 tūkstoši eiro pārskaitīti 30.novembrī - dienu pirms FKTK tiesā iesniedza «Krājbankas» maksātnespējas pieteikumu. No Pulkinenas konta «Krājbankā» uz viņas kontu «Nordea Bankā» nauda pārskaitīta ar mērķi «konta papildināšana». Zem pārskaitījuma ir FKTK priekšsēdētāja vietnieka Brazovska paraksts. Brazovskis par konkrētiem bankas klientiem nerunā, jo to neļauj likums. Viņš norāda, ka gadījumā, ja iepriekš pirms bankas aizvēršanas uzņēmēja veikusi darījumu, tas bijis bankas sistēmā un ticis izpildīts.

Pati Pulkinena Latvijas Televīzijai stāsta, ka tolaik atradusies ārvalstīs un, dzirdot, ka bankai Lietuvā ir problēmas, piektdienas rītā sūtījusi savu asistenti naudu no «Krājbankas» aizskaitīt uz citas bankas kontu. Banka vēl strādājusi un solīts, ka nauda dienas beigās būs citas bankas kontā, Līdz dienas beigām solītais nav ticis izpildīts un nākamajā dienā banka jau bijusi slēgta. Pulkinena stāsta, ka uzrakstījusi sūdzību FKTK un finanšu ministram. Tā izskatīta un pēc laika nauda ieskaitīta.

Maestro Raimonds Pauls, kuram bankā bija noguldīti 700 000, pauž sašutumu par radīto izņēmumu citiem naudu atmaksāt. «Ja vieniem naudu nozog, bet citiem atdod atpakaļ, es nezinu, kā lai to vērtē. Ja šī nepatīkamā ziņa ir fakts, tad vairāk nekā skaidrs, ka tas jau ir noziegums,» saka Pauls.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu