Andrejs Elksniņš: FKTK paziņojumi neatbilst patiesībai (63)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ievga Čīka/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus (FKTK) komisijas paziņojums par to, ka visi darījumi pēc AS Latvijas Krājbanka (LKB) darbības apturēšanas ir veikti likumīgi un par tiem ir sniegti skaidrojumi parlamentārās izmeklēšanas komisijai «Par Latvijas Krājbankas uzraudzības nodrošināšanas, darbības apturēšanas un maksātnespējas procesa ietekmi uz Latvijas Republikas finanšu sistēmu» neatbilst patiesībai.

FKTK nesniedza nepieciešamās ziņas izmeklēšanas komisijai par veiktiem maksājumiem, aizbildinoties ar šo ziņu konfidenciālo statusu. Komisija neatklāja ne klientu vārdus, ne veikto darījumu pamatojuma dokumentus, ne izejošo maksājumu mērķus. FKTK neatklāja arī attiecīgo rīkojumu saturu.

Lai novērstu šaubas par veiktajiem pārskaitījumiem, FKTK vajadzēja paziņot tās amatpersonas, kuras veica neatkarīgu pārbaudi par būtībā FKTK pašas akceptētiem pārskaitījumiem, kuri notika jau pēc Latvijas Krājbankas darbības apturēšanas. Diemžēl šādas pārbaudes nemaz nenotika un FKTK paziņojums par to, ka visi darījumi ir veikti likumīgi, ir vien publiska retorika, kas diskreditē šīs iestādes jau tā novājināto tēlu.

Kārtējo reizi mēs esam spiesti konstatēt personu datu glabāšanas sistēmas nepilnības, kad koalīcijas iekšienē notiekošajās savstarpējās cīņās par FKTK priekšsēdētāja Jāņa Brazovska palikšanu amatā tiek izmantota informācija, kas dod pamatu pārdomām par konkrētā kandidāta piemērotību šim amatam. Ir acīmredzama konfidenciālo ziņu nopludināšana publiskajā telpā, pārkāpjot likumā noteiktos un pašas FKTK piesauktos konfidencialitātes kritērijus. Jāsecina, ka arī FKTK amatpersonas, skaidrojot pēdējo dienu notikumus, nav spējīgas novērtēt lietu patieso stāvokli.

Visiem zināms, ka bankas pārskaitījuma veikšanai nepieciešamas vien pāris dienas, nevis vairāk nekā pusotra nedēļa, taču FKTK akceptētie maksājumi atsevišķiem bankas klientiem, izrādās, ir veikti arī 30.novembrī. Neskatoties uz to, ka LKB darbību apturēja jau 21.novembrī, FKTK gādāja, lai tiktu izpildīti arī atsevišķi maksājumi, kas iesniegti izpildei pēc bankas darbības apturēšanas, un tas nav pieņemami.

FKTK lēmumi par LKB izmaksu ierobežošanu un tālāko tās darbības apturēšanu ir spēkā un vienādi attiecas uz visiem: LKB, tās klientiem, pašu Jāni Brazovski un FKTK pilnvarniekiem. Tātad izpildāmi bija tikai tie maksājumi, kuri bija iesniegti līdz 16.novembra dienas beigām, jo 17.novembrī jau bija jāievēro EUR 100`000 izmaksu ierobežojums.

Visi šie fakti rada arī pamatu aizdomām, ka FKTK nepaveica visu iespējamo, lai banku būtu iespējams sanēt un tās kreditoriem tiktu saglabāts pēc iespējas lielāks naudas līdzekļu apjoms. Šobrīd izskatās, ka FKTK ne tikai nav rūpējusies par LKB kreditoriem, bet acīmredzami nesniedza pilnīgu informāciju par LKB notikušo pēc tās darbības apturēšanas.

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu