Pēc «Krājbankas» darbības apturēšanas veikti darījumi par Ls 55 miljoniem (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Pēc AS «Latvijas Krājbanka» («Krājbanka») darbības apturēšanas laikā no 2011.gada 22.novembra līdz 23.decembrim veikti aptuveni 1000 darījumi par kopumā apmēram 55 miljoniem latu, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Aptuveni 18 miljonu latu apmērā veikti bankas darījumi - naudas pārskaitīšana no vairākiem korespondentkontiem uz vienu, skaidras naudas līdzekļu izņemšana no Latvijas Bankas «Krājbankas» bankomātu tīkla un filiāļu nodrošināšanai ar skaidro naudu līdz 50 latiem dienā, pirms ierobežojumu noteikšanas sākto, bet nepabeigto norēķinu karšu darījumu pabeigšana, pēc bankas licences apturēšanas saņemto maksājumu atmaksāšana sūtītājiem, kā arī maksājumi bankas nepārtrauktas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Savukārt apmēram 37 miljoni latu ir klientu veiktie darījumi ar valutācijas datumu no 17.līdz 21.novembrim, kas bankai bija jāizpilda līdz darbības apturēšanai, bet ko tā nepaspēja izpildīt lielā darījumu skaita dēļ, kā arī bankas turējumā esošo un tās mantā neietilpstošo pensiju plānu/fondu un citu trešajām personām piederošo līdzekļu pārvešana uz citām kredītiestādēm, liecina FKTK publiskotā informācija.

FKTK norāda, ka visiem normatīvajos aktos atļautajiem darījumiem, kas jāaizpilda «Krājbankas» Bankas operāciju pārvaldei, jau pēc bankas darbības apturēšanas bija nepieciešams saņemt rīkojumu par iesāktā darījuma pabeigšanu. Tāpēc uz maksājuma uzdevumiem ir redzami datumi pēc bankas darbības apturēšanas, kad tika veikts pārskaitījums. Maksājumus nevar izpildīt ar atpakaļejošo datumu.

Visiem «Krājbankas» klientu veiktajiem darījumiem, kas bankai bija jāizpilda līdz darbības apturēšanai, bet ko tā nepaspēja izpildīt lielā darījumu skaita dēļ, kā arī bankas mantā neietilpstošo līdzekļu pārskaitīšanai, piemēram, pensiju ieguldījumu plāni un trešo personu līdzekļi un citiem likumā atļautajiem darījumiem, bija nepieciešams FKTK pilnvarnieku apstiprinājums.

FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis skaidro, ka šajā gadījumā runa ir par tehnisku niansi, jo atļautos darījumus, kas bija jāizpilda, nevar veikt ar atpakaļejošu datumu. Tāpēc ir darījumi ar 30.novembra un pat decembra datumu, kas bija faktiskais darījumu izpildes datums.

Kā ziņots, FKTK jau iepriekš uzsvēra, ka visi darījumi pēc «Krājbankas» darbības apturēšanas veikti likumīgi.

FKTK skaidro, ka maksājumi varēja tikt veikti vairākos gadījumos. No 2011.gada 17. līdz 21.novembrim pieauga klientu veikto maksājumu apjoms, un «Krājbanka» nespēja laikus apstrādāt un veikt minētos darījumus, tāpēc pēc bankas darbības apturēšanas sāktos maksājumus bija nepieciešams izpildīt.

Laikā no 23. līdz 26.novembrim varēja tikt veikti maksājumi «Krājbankas» klientu nodrošināšanai ar ikdienas patēriņam nepieciešamajiem līdzekļiem 50 latu apmērā dienā. Varēja arī tikt veikta bankas turējumā esošo un «Krājbankas» mantā neietilpstošo pensiju plānu/fondu un citu trešo personu līdzekļu pārvešana uz citām kredītiestādēm.

Tāpat varēja veikt maksājumus «Krājbankas» nepārtrauktas saimnieciskās darbības nodrošināšanai - algu izmaksa, telpu noma un apsaimniekošana, fiziskās drošības nodrošināšana, sakaru nodrošināšana, juridiskie pakalpojumi.

22.novembrī korespondentbankām tika paziņots par bankas darbības apturēšanu, bet ne visas uzreiz reaģēja un pieņēma ienākošos maksājumus. Decembrī šie maksājumi tika pārsūtīti atpakaļ sūtītājam, skaidro FKTK.

FKTK arī norāda: 16.novembrī «Krājbanka» valde apliecināja, ka tiks izpildīti tikai tie maksājumi, kas paredzēti klientu saimnieciskajai darbībai. Pārējie darījumi jāsaskaņo ar FKTK. Šajā gadījumā nav runa par klientu juridisko statusu vai uzņēmuma reģistrācijas valsti, atzīmē komisija.

Kā ziņots, pērn 22.novembrī FKTK padome nolēma apturēt «Krājbankas» visu finanšu pakalpojumu sniegšanu, jo bankā tika konstatēts līdzekļu iztrūkums. FKTK nolēma apturēt arī «Krājbankas» valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kuras vadītājs bija Brazovskis.

Vēl pirms tam, 17.novembrī, FKTK padome pieņēma lēmumu uz mēnesi noteikt ierobežojumus «Krājbankai». Saskaņā ar šo lēmumu «Krājbankai» tika noteikts aizliegums veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tostarp ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, klientiem gan fiziskām, gan juridiskām personām par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro (70 000 latu) viena kalendārā mēneša laikā.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu