LB laiž apgrozībā Kārlim Zālem veltītu piemiņas vienlatnieku (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka laidusi apgrozībā viena lata piemiņas monētu «Kārlis Zāle».

Kā informē bankā, monētas aversā centrā ir Kārļa Zāles portrets no Brīvības pieminekļa skulpturālās grupas «Darbs», bet reversā - viņa veidotā Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa skulptūra «Ievainotais jātnieks I».

Latvijas Bankas jubilejas un piemiņas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Izcilais latviešu tēlnieks Kārlis Zāle (1888–1942), kura radošais mūžs bijis īss, bet spožs, tautas apziņā dzīvo kā brīvības cīņu un izkarotās neatkarības vizuālā tēla kaldinātājs: Zāles un viņa līdzgaitnieku kopdarbā tapušais Brāļu kapu memoriālais ansamblis un viņa projektētais Brīvības piemineklis ieguvis nacionālās vērtības statusu.

Monētas grafisko dizainu veidojis Krišs Salmanis, ģipša modeli - Ligita Franckeviča. Tā kalta Nīderlandes Karaliskajā kaltuvē. Monēta iekļauta oficiālajā Eiropas Savienības dalībvalstu jubilejas un piemiņas monētu programmā «Eiropas sudraba programma».

Piemiņas monēta «Kārlis Zāle» ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā.

Monētas maksimālā tirāža – 7000 eksemplāru.

Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs –32,92 lati.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu