ASV atsakās izdot «Nāves tirgoni»; Krievija sola turpināt cīņu (38)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

ASV varas iestādes tomēr nolēmušas neizdot Krievijai tā dēvēto «Nāves tirgoni» Viktoru Butu. Krievija jau paguvusi paust neapmierinātību ar šādu lēmumu, vēstī kaimiņvalsts mediji.

ASV nevēlas izdot Butu Krievijai, norādot, ka viņam par ļoti nopietniem noziegumiem ir piespriests 25 gadu cietumsods, kas viņam būs jāizcieš ASV. Turklāt Buta aizstāvji ir iesnieguši apelācijas sūdzību ASV tiesā.

ASV vēstulē Krievijai norāda, ka jautājums par Buta izdošanu atkal var tikt izskatīts pēc diviem gadiem.

Tikmēr Maskava atbildējusi, ka Krievija turpinās atbalstīt biznesmeni, jo, pēc Krievijas puses domām, viņš nekādu ļaunumu ASV un amerikāņu tautai nav nodarījis.

Iepriekš ārvalstu mediji minēja, ka ASV Butu Krievijai varētu izdot, apmaiņā pret kādu personu, kas Krievijā aizturēts par spiegošanu ASV labā.

Kā ziņots, Krievija augustā oficiāli lūdza Vašingtonu izdot par «Nāves tirgoni», kuru ASV tiesa par bruņojuma piegādēm Kolumbijas komunistu teroristiem notiesājusi uz 25 gadiem cietumā.

45 gadus vecais Buts, kas tika arestēts Taizemē 2008.gada martā un pēc ilgas tiesvedības izdots Savienotajām Valstīm, kur atzīts par vainīgu ieroču pārdošanā kolumbiešu komunistu teroristu grupējumam Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki (FARC).

Buts noliedz, ka viņš būtu mēģinājis organizēt ieroču piegāžu darījumus no sava Bangkokas viesnīcas numuriņa, un skaidro, ka ASV varas pārstāvji sarīkojuši viņam lamatas, paši piedāvājot darījumu, kas tad izmantots kā iegansts arestam.

Vēl šovasar Krievijas mediji ziņoja, ka Kremlis Butu varētu apmainīt pret bijušo Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) pulkvedi Valēriju Mihailovu, kuram Maskavas apgabala karatiesa piespriedusi 18 gadus cietumā par sadarbību ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģentiem.

Aptuveni fakti par Buta darbību bijuši 2005.gadā uzņemtās filmas ar Nikolasa Keidža piedalīšanos «Kara kungs» («Lord of Wars») pamatā.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu