Kādi ir labākie pretgripas līdzekļi? (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrībā joprojām izplatīts viedoklis, ka gripa ir tas pats, kas vienkārša saaukstēšanās, taču gripa ir akūta elpceļu vīrusu infekcija, kas ir ļoti lipīga un bīstama veselībai un pat dzīvībai, portālu «Apollo» informēja Jeļena Gavrilova, Sabiedrisko attiecību konsultante.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati, šī gada septembrī pret gripu bija vakcinējušies vien 118 cilvēki. Latvijā kopīgais pret gripu vakcinēto cilvēku īpatsvars ir ievērojami mazāks, nekā pārējās Eiropas valstīs. Tajā pašā laikā Latvijā pieaugusi saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju informētību par gripu, kā arī tās profilakses un ārstēšanas metodēm, portāls «Sieviešu klubs» veica elektronisku aptauju. Pētījumā, kurā piedalījās 500 respondentu, tika noskaidrots, ka sabiedrībā arvien izplatīta zema informētība par vakcinēšanās nozīmīgumu. Lai gan vairums respondentu (64%) vismaz reizi mūžā ir slimojuši ar gripu, absolūtais vairākums atzīst, ka nevakcinējas pret šo vīrusu. Vien 9% aptaujāto ik gadu veic vakcināciju pret gripu.

Aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji apšauba vakcinēšanās nozīmīgumu. Ceturtdaļa aptaujāto uzskata pilnvērtīgu uzturu (svaigi augļi, kvalitatīvi produkti u.c.) par efektīvāko aizsardzības metodi pret gripu. Kā nozīmīga aizsardzības metode tiek minēti vitamīni un minerālvielas, kā arī sportiskas aktivitātes. Daļa respondentu domā, ka gripai nav efektīvas aizsardzības metodes. Un tikai 16% tic, ka savlaicīga vakcinēšanās ir efektīvākais veids, kā aizsargāties no saslimšanas ar gripu.

Speciālisti uzsver, ka fiziskās aktivitātes, sabalansēta diēta, vitamīni un tādi mikroelementi kā cinks un selēns stiprina organismu. Taču, iespējams, ar to vien ir par maz, lai izvairītos no nopietnām infekcijām. Tādos gadījumos labākais profilaktiskais līdzeklis ir vakcinācija - imūnsistēmas atbalsts cīņā pret gripu un citiem vīrusiem.

Kā uzsver SPKC epidemiologi un ārsti, katru gadu gripu pārslimo vismaz 10% iedzīvotāju. Vakcinācija ir vienīgais specifiskais gripas profilakses līdzeklis, un šobrīd ir piemērotākais laiks vakcinēties pret gripu, jo gripas vīrusi vēl aktīvi necirkulē. «Ņemot vērā mazo vakcinēto iedzīvotāju daļu, gripas vīruss Latvijā spēj ātrāk cirkulēt, inficējot arvien vairāk cilvēku - it sevišķi tos, kas atrodas riska grupās. Gripas vakcīnas aizsargā mūs pret gripas veidiem, kas visvairāk apdraud šajā gadā. Parasti prognozes ir precīzas,» uzsver ģimenes ārsts Andris Baumanis.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu