Foto: Cilvēki stāv garā rindā pēc jaunā sudraba pieclatnieka (38)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas iedzīvotājiem liela interese par iespēju iegādāties novembrī apgrozībā laisto jubilejas monētu «Sudraba pieclatnieks» - pēc papildu tirāžas piegādes šodien pie centrālās bankas kasēm Rīgā izveidojusies monētas kārotāju rinda.

«LETA Foto» novēroja, ka šodien pie Latvijas Bankas klientu kasēm Rīgā izveidojusies apmēram 70 cilvēku gara rinda. Iespēju nopirkt šo jubilejas monētu rindā gaida pārsvarā vecāka gadagājuma ļaudis. Katram monētas kārotājam tiek pārdoti ne vairāk kā divi sudraba pieclatnieki.

Rinda šodien izveidojusies, jo atsākta šīs monētas tirdzniecība pēc papildu piegādes. Nākamā piegāde gaidāma janvārī.

«Sudraba pieclatnieku» kopējā tirāža ir 10 000 monētu. Novembrī tika izpirktas 4000 monētas, šodien tirdzniecībā nonāk vēl 2000 monētas, bet atlikusī tirāžas daļa - 4000 monētas - tirdzniecībā nonāks janvārī, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja centrālās bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Jau ziņots, ka jubilejas monēta «Sudraba pieclatnieks» tika laista apgrozībā, sagaidot centrālās bankas un lata 90 gadus.

Piecu latu monēta 2012.gadā kalta, izmantojot oriģinālās 1929.gada galvanoplastikas formas, kas lietotas, šādu monētu kaļot 1929., 1931. un 1932.gadā.

Monētas mākslinieks ir Rihards Zariņš (1869-1939). Piecu latu sudraba monētas aversā viņš lika Latvijas valsts lielo ģerboni, kura zīmējumu darinājis 1921.gadā, būdams Valstspapīru spiestuves pārvaldnieks, par pamatu ņemot grafiķa Vilhelma Krūmiņa (1891-1959) projektu. Monētas reversam Zariņš izvēlējās latviešu tautumeitas tēlu kā tautas darba tikuma un ētiskās skaidrības simbolu.

Tīkamā mākslinieciskā veidojuma un vērtības dēļ piecu latu sudraba monēta savulaik kļuva īpaši populāra. Tās galvenais tēls ieguva papildu simbolisku nozīmi - līdzīgu Mātei Latvijai Brāļu kapos un brīvības tēlam Brīvības pieminekļa smailē. Šo monētu dāvināja bērniem un bērnubērniem, glabāja un krāja nebaltām dienām.

Sudraba piecu latu monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža - 10 000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 36,30 lati.

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

Latvijas Bankas jubilejas monētas velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm.

Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 90 jubilejas un piemiņas monētas, un daudzas no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu