Lielāku pensiju vietā Viņķelei ir cits piedāvājums pensionāriem (480)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Lielākas pensijas es nevaru solīt - neesmu Ziemassvētku vecītis, kas var solīt to, ko nevar piepildīt -, bet varu solīt, ka centīsimies strādājošu pensionāru padarīt interesantāku darba devējam, tā šodien pēc tikšanās ar Latvijas pensionāru organizācijām sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Kā atzina pati ministre, sarunas ar pensionāriem izvērtās necerēti vētrainas, tomēr šī diskusija, viņasprāt, nebija diskusija «pensionāri pret ministri, bet gan pensionāru diskusija savā starpā».

Neliela «saķeršanās» diskusijas laikā izveidojās starp Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) un Rīgas Aktīvo senioru alianses (RASA) pārstāvjiem.

Viens no LPF lūgumiem turpmākā sadarbībā bija atjaunot samaksu par LPF izdotajā laikrakstā «Latvijas Pensionārs» publicēto LM informāciju. RASA dalībnieku vidū šī prasība izraisīja neizpratni. RASA atbildīgā persona Terēzija Mackare nodēvēja laikrakstu par «baltu lapu», kuru neviens tāpat nelasot un samaksu atjaunot, viņasprāt, nevajag.

Diskusija moderatore šoreiz bija Viņķele. Viņa solīja meklēt iespējas vēl vairāk finansēt nevalstisko organizāciju aktivitātes, tostarp arī senioru aktivitātes. Tomēr, tā vietā, lai maksātu par laikrakstā «Latvijas Pensionārs» publicēto informāciju, viņa sacīja, ka nākotnē, parādoties attiecīgiem līdzekļiem, varētu izsludināt konkursu uz senioriem īpaši piemērota informācijas avota izveidi.

LPF arī aicināja atjaunot valsts finansējumu federācijai valstisku funkciju veikšanai, piemēram, apmeklētāju pieņemšanai vai informācijas apkopošanai no pensionāru organizācijām. Viņķele gan sacīja, ka šīs nav valstiskas funkcijas. Apmierināta ar šādu atbildi nebija ne LPF valdes priekšsēdētāja Aina Verze, ne valdes loceklis Andris Siliņš, tomēr abi uzsvēra, ka šis jautājums ir diskutējams.

Tikmēr RASA aicināja izveidot Latvijas senioru atbalsta centru. Tāpat šīs alianses pārstāvji aicināja apdomāt priekšlaicīgas pensionēšanās ierobežošanu, jo, viņuprāt, tie pensionāri, kas izvēlas pensionēties ātrāk, tāpēc, ka viņiem ir tāda iespēja, nevis tāpēc, ka tas būtu vajadzīgs, nerīkojas pareizi. Viņķele bija pārsteigta par šādu piedāvājumu. Viņa sacīja, ka viena no Eiropas rekomendācijām ir padarīt priekšlaicīgu pensionēšanos mazāk pievilcīgu -, piemēram, nodrošināt situāciju, ka senioram izdevīgāk ir būt darba tirgū -, tomēr aizliegt vai ierobežot priekšlaicīgu pensionēšanos nedrīkstot.

Viņķele noslēdza diskusiju, apsolot turpmāk organizēt ciešu sadarbību ar plašu pensionāru pārstāvību. Arī Verze uzsvēra, ka būtu jāveido ciešāka sadarbība starp pašām senioru organizācijām. Vienlaikus Siliņš izteica nožēlu, ka daļu diskusijas aizņēma LPF un RASA nesaprašanās.

Visas puses vienojās, ka 2013.gada janvāra beigās jau varētu plānot nākamās sarunas, lai spriestu par pensionāru labklājību Latvijā.

Komentāri (480)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu