Eksperti: Tiek vājināts viens no lielākajiem latviešu laikrakstiem (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

SIA «Dienas mediji» galvenā redaktora lēmums aiziet no AS «Diena» ir loģisks un pamatots, jo ir neiespējami strādāt apstākļos, kad kārtējo reizi nepamatoti un negaidīti tiek mainīts gan valdes priekšsēdētājs, gan galvenais redaktors, tā biznesa portālam «Nozare.lv» uzsvēra aptaujātie mediju eksperti.

Eksperti ciena Bojāru par pieņemto lēmumu un norādīja, ka laikraksta «Diena» galvenā redaktora vietas izpildītājs strādāja, lai noturētu un attīstītu laikrakstu, tāpēc ir nepatīkami, ka darbs netiek novērtēts un tiek veiktas neloģiskas pārmaiņas.

Jau ziņots, ka līdzšinējais laikraksta «Diena» galvenā redaktora pienākumu izpildītājs Guntis Bojārs nolēmis vairs neturpināt darbu AS «Diena». Bojārs darbu AS «Diena» beigs piektdien, 11.janvārī.

Mediju eksperte un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Anda Rožukalne piekrīt Bojāra minētajiem iemesliem par aiziešanu no AS «Diena», kas ir «absolūts stabilitātes un garantiju trūkums, sajūta, ka viņa darbs nevienam nav vajadzīgs, ka galvenie iebildumi ir pret uzņēmuma AS «Diena» pārvaldību (valdes, padomes, akcionāru izpildījumā), kas notiek stihiski, neprognozējami un biznesam kaitējoši, pat neatkarīgi no tā, kas aiz visa tā stāv».

«Skaidrojumi no AS «Diena» puses, ka tā vēlas attīstīt laikrakstu, palielināt auditoriju un uzlabot finanšu rādītājus, ir pretrunā ar tās rīcību. Laikrakstā bija vērojamas pozitīvas izmaiņas, no 2010.gada bija vērojama attīstība. Rodas sajūta, ka vienīgais mērķis bija atbrīvoties no Bojāra kā redaktora, īpaši tad, ja jaunais «Dienas» redaktors ir pateicis, ka viņam nav konkrēta plāna laikraksta attīstībai,» secināja Rožukalne.

Rožukalne norāda, ka šāds solis ir ļoti negatīvs Latvijas mediju videi, jo krievu presē ir likvidēti vairāki laikraksti un palikušas tikai propagandas lapas, bet tagad tiek vājināts arī viens no lielākajiem latviešu laikrakstiem.

Kā vienu no iemesliem lielajai steigai, kādā notiek pārmaiņas, Rožukalne minēja tuvojošās pašvaldību vēlēšanas, bet vēl nav zināms, vai laikraksts «Diena» tiešām tiks izmantots politiskās ietekmes pieaudzēšanai.

«Pilnīgi iespējams, ka arī citi redakcijas darbinieki sekos Bojāra lēmumam, jo, ja bija argumenti un mērķis, kā dēļ strādāt, tad tagad tas ir zudis un stabilitātes nav,» uzskata Rožukalne.

Mediju eksperts Rīgas Stradiņa Universitātes profesors Sergejs Kruks norādīja, ka laikraksta «Diena» īpašnieki vēlas atjaunot laikraksta ietekmi un vairāk pelnīt, bet nemāk to pareizi norādīt redakcijai.

«Īpašnieki vēlas atjaunot laikraksta politisko ietekmi, bet tas pašlaik Latvijā nav nepieciešams, jo politiskā elite jūtas droša par sevi, tai nav nepieciešams sabiedrības viedoklis svarīgos jautājumos, tāpēc laikraksts pašlaik nepilda mediatora lomu,» uzsvēra Kruks.

Jau vēstīts, ka, pēc mediju ekspertu domām, Bojāra neatkarīgā rīcība, kas neatbilst laikraksta īpašnieku interesēm, varētu būt iemesls, kāpēc par «Dienas» galveno redaktoru tika virzīts Aigars Freimanis.

Kā ziņots, 7.janvārī pēc sarunas ar AS «Diena» valdi, kurā pārrunāti sadarbības principi, panākta vienošanās, ka par laikraksta «Diena» galveno redaktoru kļūs tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas fakti» līdzīpašnieks un vadītājs Freimanis.

Savukārt Bojāram tika piedāvāts vadīt un attīstīt multimediju platformas.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu