Kažokai divas versijas par notiekošo «Dienā»; viena versija - iznīcība (48)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Ja uzticēšanos iegūst ilgā laika posmā, tad to var sagraut ļoti īsā brīdī, kā tas notika laikrakstā «Diena», ieceļot galvenā redaktora amatā cilvēku bez amatam nepieciešamās pieredzes un zināšanām,» biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece Iveta Kažoka.

Kažokai ir divas versijas par laikrakstā «Diena» notiekošo: «Laikraksts ir nolemts iznīcībai, īpašniekiem ir vienalga, kas ar to notiek, un tāpēc viņi nevēlas neatkarīgu redaktoru, kāds lielā mērā bija Guntis Bojārs. Otrs variants - īpašnieki «Dienu» vēlas padarīt par «propagandas» avīzi, tāpēc ir jāatbrīvojas no tiem, kam rūp laikraksta saturs. Tas būs redzams tuvāk vēlēšanām, ja «Diena» tik ilgi izdzīvos».

Laikraksta «Diena» galvenais redaktors Aigars Freimanis «Nozare.lv» sacīja, ka «Diena» darbu turpinās kā līdz šim, tiekot meklēti personāla risinājumi un palīdzot esošie žurnālisti. Uz jautājumu, kā veicas ar jaunā amata apgūšanu, Freimanis atbildēja: «Grūti, interesanti. Ceru, ka būs interesanti.»

Viņasprāt, Bojāra aiziešana no AS «Diena» ir turpinājums ļoti skumjajam stāstam par notikumiem koncernā. Kažoka norādīja, ka laikraksta redakcionālajai politikai šādos apstākļos nevar uzticēties. Bojārs par spīti situācijai uzņēmumā un aizdomīgajām īpašnieku maiņām savu darbu darīja godam, bija tik neatkarīgs savā darbā, cik apstākļi viņam ļāva.

Kā iepriekš norādīja mediju eksperte un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Anda Rožukalne: «Laikrakstam «Diena» Bojāra vadībā par spīti īpašnieku maiņai un piedzīvotajiem pazemojumiem bija palēnām izdevies atgūt reputāciju, radīt jaunus projektus, saliedēt komandu. Freimaņa virzīšanai nav loģiska pamatojuma, tikai īpašnieku neapmierinātība ar Bojāra neatkarīgo darbību.»

«Aigara Freimaņa iecelšana laikraksta «Diena» galvenā redaktora amatā ir neloģiska rīcība, jo viņam nav pieredzes mediju vadīšanā. Ja laikrakstu pamet arī galvenā redaktora vietniece Vikija Valdmane-Rozenberga, tad nekas labs no laikraksta pāri nepaliek,» uzskata Kažoka.

Jau vēstīts, ka, pēc mediju ekspertu domām, Bojāra neatkarīgā rīcība, kas neatbilst laikraksta īpašnieku interesēm, varētu būt iemesls, kāpēc par «Dienas» galveno redaktoru tika virzīts Freimanis.

Iepriekš kā vienu no iemesliem lielajai steigai, kādā notiek pārmaiņas, Rožukalne pieļāva tuvojošās pašvaldību vēlēšanas, bet vēl neesot zināms, vai laikraksts «Diena» tiešām tiks izmantots politiskās ietekmes pieaudzēšanai.

Iepriekš eksperti sacīja, ka ciena Bojāru par pieņemto lēmumu, un norādīja, ka laikraksta «Diena» galvenā redaktora vietas izpildītājs strādāja, lai noturētu un attīstītu laikrakstu, tāpēc ir nepatīkami, ka darbs netiek novērtēts un tiek veiktas neloģiskas pārmaiņas.

Līdzšinējais laikraksta «Diena» galvenā redaktora pienākumu izpildītājs un SIA «Dienas mediji» galvenais redaktors par aiziešanu no AS «Diena» paziņoja 9.janvārī savā tviterkontā. 10.janvārī ir viņa pēdējā darba diena AS «Diena».

Kā ziņots, darba tiesiskās attiecības ar laikrakstu «Diena» uz abpusējas vienošanās pamata izbeigusi arī laikraksta galvenā redaktora vietniece Valdmane-Rozenberga, kas avīzē bija nostrādājusi teju 18 gadus.

Kā ziņots, Rožukalne jau prognozēja, ka līdzšinējam «Dienas» galvenā redaktora pienākumu izpildītājam Bojāram varētu būt sekotāji. «Pilnīgi iespējams, ka arī citi redakcijas darbinieki sekos Bojāra lēmumam, jo, ja bija argumenti un mērķis, kā dēļ strādāt, tad tagad tas ir zudis un stabilitātes nav,» uzskata Rožukalne.

Jau ziņots, 7.janvārī pēc sarunas ar AS «Diena» valdi, kurā pārrunāti sadarbības principi, panākta vienošanās, ka par laikraksta «Diena» galveno redaktoru kļūst tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas fakti» līdzīpašnieks un vadītājs Freimanis.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu