NA vēlas panākt ikviena valdības ministra darba izvērtēšanu (76)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Nacionālā apvienība «VL!-TB/LNNK» vēlas panākt ikviena valdības ministra darba izvērtēšanu un sola tikai pēc tam ķerties pie jautājuma par nākamā satiksmes ministra apstiprināšanu. Tomēr šādas izvērtēšanas faktiskais mērķis ir panākt politiskās ietekmes pārdalīšanu, jo Nacionālajai apvienībai tās pārstāvniecība valdībā šķiet neproporcionāli maza.

Par šādu notikumu scenāriju ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

Šobrīd «Vienotībai» ar 20 deputātu krēsliem Saeimā ir atbildība par piecarpus ministrijām plus premjera krēsls, «Reformu partijai» ar 16 deputātu vietām ir pieci ministru amati, Nacionālajai apvienībai ar 14 deputātiem - divas ministrijas, bet «Olšteina» sešniekam ir puse no atbildības par Satiksmes ministriju.

Nemiera urdītājs ir Nacionālā apvienība, kas uzskata, ka tai pienākas vēl vismaz viens ministra amats. «Neslēpšu, ka Nacionālajā apvienībā ir bijušas arī iekšienē diskusijas par mūs pārstāvniecības apjomu valdībā, ņemot vērā mūsu pārstāvniecību Saeimā, kas ir savā ziņā neproporcionāla, par to mēs esam runājuši, bet tas nav pašmērķis, lai tagad ļoti destabilizētu situāciju,» raidījumam «De facto» apliecina Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Jau šobrīd Nacionālās apvienības pārstāvji apzina vājākos punktus «Reformu partijas» Saeimas frakcijā, cerot uz atsevišķu deputātu piesliešanos nacionāļiem. Tas viņiem savukārt dotu papildu punktus sarunās par ietekmes palielināšanu. Mērķēts gan netiek uz vakanto satiksmes ministra krēslu.

Bet izskatās, ka Nacionālās apvienības interešu lokā visupirms būtu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas pēdējā laikā sagādājusi ne mazums rūpju vecos tikumos iesīkstējušiem brīvostu saimniekiem un lielajām pašvaldībām. Kāds no Nacionālās apvienības «De facto» apliecināja arī partijas interesi par tādām nozarēm kā izglītība un labklājība. Turklāt pie reizes atgādinot, ka viņi nav pārstāvēti arī Nacionālajā drošības padomē.

«Ja viņi [NA] ir gatavi ar «RP vienoties par to, ka tur notiek kaut kādas atbildību pārdales savā starpā, jo es zinu, ka «Vienotība» šobrīd pilnīgi nevienu iemeslu neredz, kāpēc mums būtu jāsāk pārdalīt savas atbildības sfēras. Bet, ja viņi var savā starpā atrast abām pusēm interesējošas lietas, tad esam gatavi uzklausīt,» tā situāciju komentē «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Jau pirmdien Nacionālā apvienība plāno par šiem jautājumiem sākt diskusiju koalīcijas padomē. Bet «Vienotība» un «Reformu partija» pagaidām atsaucas uz koalīcijas līgumu, aicinot pieturēties pie tā, kas pielīgts valdības veidošanas laikā. Reformisti nepieļauj iespēju no laba prāta atteikties no kādas ministrijas vadīšanas. «Reformu partijas» Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis atzīst, ka «Mēs esam tiesiskuma koalīcija, līdz ar to mēs 100% vadāmies no koalīcijas līguma.» Citu koalīciju pie esošā Saeimas sastāva viņam ir grūti iedomāties.

Bet uz to pašu koalīcijas līgumu atsaucas arī Nacionālā apvienība, norādot, ka turpat lasāms, ka valdība ir solidāri atbildīga par tās darbu. Nacionālās apvienības pārstāvji «De facto» apliecina, ka viņu uzstādījums ir nebalsot par nākamo satiksmes ministru, kamēr nav izvērtēts visu ministru darbs. Un šī vērtēšana tad arī ir izraudzītais ceļš uz rokādēm.

«Mans piedāvājums jebkurā gadījumā būs balstīties uz tām vienošanām, ko mēs esam panākuši,» tā situācijas iespējamo atrisināšanu LTV raidījumam «De facto» komentē valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V).

Laika gan vēl ir daudz, lai scenārijus pārrakstītu vairākkārt. Ronim lūgts palikt līdz 1.martam. Viens no garās aiziešanas iemesliem ir, lai saglabātu iespējami stabilāku situāciju līdz janvāra beigās plānotajam Saeimas balsojumam par Eiro ieviešanas likumprojektu.

Komentāri (76)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu