Štrombergs: Ar mērķiem neplātāmies, bet galvenais starts būs pasaules čempionātā (6)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Divkārtējais un vienīgais BMX olimpiskais čempions Māris Štrombergs nākamnedēļ dosies uz ASV, kur turpinās strādāt ātruma iegūšanai sezonas pirmajiem startiem, bet galvenās sacensības 2013. gadā viņam būs pasaules čempionāts.

«Lēnām iesakņojas apziņa, ka sezonas sākums nav aiz kalniem – atlikušas piecas līdz sešas nedēļas, tādēļ jāsāk gatavoties pēc pilnas programmas,» aģentūrai BNS trešdien teica Štrombergs. Decembrī līdzās mierīgiem treniņiem Štrombergam bijis daudz publicitātes pasākumu, kuru dēļ treniņu darbā varbūt kas tika iekavēts. Taču tagad viņš arvien skaidrāk saprot, ka vairs nevar atlikt un kavēties.

«Tagad jāiet ar pilnu klapi un arī jānoskaņojas. Nav vērts darīt tikai darīšanas dēļ. Jābūt visā iekšā ar prātu un pārliecību, ka uz sezonas sākumu būsi gatavs,» pārliecību par sevi pauda pērnvasar Londonā karjerā otro olimpisko zeltu izcīnījušais Štrombergs. «Ar mērķiem neplātāmies, bet galvenais starts būs pasaules čempionātā. Uz to spiedīsim,» viņš paskaidroja.

Štrombergs uzskata, ka sezonas sākumā būs vajadzīgas pāris sacīkstes, lai saprastu situāciju un «ielektu vilcienā». «Citreiz tas izdodas ātrāk, citreiz vajag ilgāku laiku. Pēc pirmajām sacīkstēm Amerikā varēs saprast, kādas ir izjūtas, pie kā jāpiestrādā. Pirmie mači vienmēr ir vieni no sezonā smagākajiem. Nezini, cik esi ātrs, kādā formā. Ir lielāks uztraukums un psiholoģiski ir grūtāk,» norādīja BMX braucējs.

Pēc atgriešanās no Londonas 25 gadus vecais Štrombergs trenējies un uzturējis formu, bet atslodzes režīmā bez tik lielas pašatdeves kā iepriekš. Savukārt decembrī mērķis bija ielikt fiziskās formas bāzi ar distanču slēpošanu, skriešanu. «Arī māja jābūvē no pamatiem. Tagad esam nākamajā posmā, kad darām spēka darbu. Aizbraucot uz Ameriku, būs jāstrādā uz ātrumu, viss jāieliek ritenī. Bieži vien tas ir mainīgākais process, kas var prasīt tikpat labi īsāku, kā arī garāku laiku,» pastāstīja Štrombergs.

Ilgajos gados sportā Štrombergs sava ķermeņa darbību ir iepazinis gandrīz par 100 procentiem, taču treniņu programmās pilnībā paļaujas uz treneri Ivo Lakuču kā jomas lielu speciālistu. Viņš vairāk var izdarīt sīkākas lietas un kādu laiku arī trenēties viens pats, bet treneri uzskata par ļoti vajadzīgu, ja kādā brīdī zūd ticība sev vai kaut kas neiet.

Par Jaunzēlandē gaidāmā pasaules čempionāta īpatnībām Štrombergs vēl atturējās spriest, taču piebilda, ka sezonā galvenās sacensības notiks līdz šim nepieredzētā vietā, kur viņš līdz šim vēl nav bijis. Oklendā jūlija beigās būs ziema, taču klimata ziņā īpašus pārbaudījumus Štrombergs neparedz, jo būs braukšanai pietiekami silts. Štrombergs atgādināja, ka Jaunzēlandei ir ļoti augsta līmeņa braucēji – gan ASV dzīvojošais Marks Vilerss, gan potenciāli spēcīgais Kurts Pikards, kurš trenējas mājās.

Pasaules čempionāta rīkošanu tālākās valstīs Štrombergs uzskata par interesantu, jo sacensībās parādās jauni, iepriekš nezināmi vietējā reģiona sportisti, kuri visaugstākajā līmenī nav startējuši, lai gan ir spēcīgi. Ja elites grupā mūsdienās tas vairs nav tik tipiski, tad junioru grupās arvien tiek sagādāti pārsteigumi, paskaidroja olimpiskais čempions.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu