Repše vēlas radikālu darbaspēka nodokļu samazināšanu un atbalstu uzņēmējiem (150)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nodokļi darbaspēkam Latvijā ir par augstu un vēl joprojām nepietiekami tiek stimulēta peļņas reinvestēšana ražošanas attīstībai, publikācijā laikrakstā «Diena» vēsta biedrības «Latvijas attīstībai» vadītājs Einars Repše.

«Ja piestrādātu, pie viena galda apsēžoties gan Finanšu ministrijas (FM) nodokļu speciālistiem, gan uzņēmēju pārstāvjiem, droši vien varētu atrast, kā vēl iespējams veikt būtiskus uzlabojumus nodokļu sistēmā,» vēstī Repše.

Viņš atzīst, ka, protams, jebkurš nodokļu samazinājums pirmajā brīdī rada saspringtu situāciju, jo tas, piemēram, nenozīmē, ka pazudīs aplokšņu algas. Tomēr vispareizākais būtu konsekventi virzīties uz attīstībā pamatotu un pareizu nodokļu sistēmu, papildu ienākumus Valsts kasē gaidot no ražošanas apjoma palielināšanās.

Repšes vadītā biedrība piedāvā atbrīvot uzņēmumus no ienākuma nodokļa tai peļņas daļai, kas tiek reinvestēta ražošanā. «To var darīt vai nu pēc Igaunijas parauga – atbrīvojot reinvestēto peļņu no nodokļa vispār, vai piemērojot palielinātus koeficientus uzņēmumu pamatlīdzekļu nolietojuma norakstīšanai. Tādā gadījumā amortizācijas koeficients ražošanas līdzekļiem 1,5 būtu jāpalielina līdz trīs, kā arī jānosaka ilgāks termiņš šo koeficientu piemērošanai,» vēsta Repše.

Viņš uzskata, ka nozīmīga būtu kapitāla pieejamības veicināšana uzņēmējiem ar atbilstošiem nodokļu politikas instrumentiem, jo bankas pašlaik biznesa kreditēšanā ir atturīgas.

Tāpat viņš norāda, ka biedrība atbalsta radikālu darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu un nodokļa vienkāršošanu, iespējams, pārejot uz vienu vienotu nodokli darbaspēkam. Iedvesmojoša Repšem šķiet Gruzijas pieredze, ieviešot nodokli darbaspēkam 20% apmērā (iedzīvotāju ienākumu nodoklis un sociālais nodoklis kopā), tomēr viņš norāda, ka likme būtu jāvērtē valsts un pašvaldību budžeta kontekstā.

Repše arī norāda, ka biedrība aicina vienkāršot/unificēt uzņēmējiem pieejamos atbalsta mehānismus, kas šobrīd ir pārāk sarežģīti un sadrumstaloti. Biedrība arīdzan atbalsta esošā mikrouzņēmumu nodokļa sistēmu, jo tā veicina uzņēmējdarbību un attīstību, kā arī ir labi sevi parādījusi.

«Ja nepanāksim paātrinātu Latvijas attīstību vistuvākajā laikā, cilvēki turpinās aizbraukt un valsts turpinās novājēt. Jāatceras, ka organizējošais spēks Latvijas attīstībai ir un būs uzņēmēji, ražotāji. Tieši viņiem šajā brīdī nepieciešams viss iespējamais atbalsts, tostarp veicinošas nodokļu politikas veidā,» publikācijā vēstī Repše.

Komentāri (150)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu