Turpinās tracis ap «skandalozajām» bērnu grāmatiņām (140)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdaļa - 36 - Saeimas deputātu ir nosūtījuši vēstuli valdībai, vēloties panākt izmaiņas Latvijas dzimumu līdztiesības politikā, stiprinot konservatīvos uzskatus par tradicionālo ģimeni.

Par iemeslu vēstulei ir kalpojusi valdības atbilde uz pārmetumiem par «dzimumu lomu grāmatiņām» un «Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam». Vēstules autori uzskata, ka valdība nav centusies atbildēt uz iebildēm pēc būtības un diskutēt par dzimumu lomu jautājumu.

Tagad aktīvisti ir sagatavojuši «ekspertu viedokļu un komentāru apkopojumu» par «dzimumu lomu grāmatiņām» un «Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai», par kuru prasa sniegt atbildes, aģentūru LETA informēja Saeimas deputāte Inguna Rībena (V). Vēstules autori vēlas panākt, lai «Plāns dzimumu līdztiesības īstenošanai» uz laiku tiek apturēts un tajā veiktas izmaiņas.

Politiķe skaidroja, ka pašlaik būtu grūti runāt par kādām konkrētām izmaiņām citos normatīvajos aktos, taču deputāti vēlas beidzot saņemt atbildes pēc būtības uz uzdotajiem jautājumiem, nevis lasīt «ierēdņu atrakstīšanos». Esot nepieciešams maksimāli ātri nonākt pie risinājuma, tajā skaitā nepieciešams skaidri definēt, ko nozīmē šajā jomā lietotie jēdzieni.

Rībena esot koleģiāli uzņēmusies savākt deputātu parakstus par šī jautājuma aktualizēšanu. Viņa apgalvoja, ka vēstules autori nepretendē uz absolūto patiesību, taču vēlas, lai par šīm lietām notiek publiska saruna ar visām iesaistītajām pusēm, nevis dzimumu līdztiesības politika tiek īstenota «pa kluso pēc inerces».

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK mājaslapā publicēta gan Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un vairākiem ministriem adresētā vēstule, gan ekspertu viedokļu un komentāru apkopojums. Šajā apkopojumā gan nav precizēts, kuri eksperti to veidojuši.

Uz 12 lappusēm apkopotajos viedokļos tiek pausts viedoklis, ka Ministru kabinets faktiski esot atbalstījis «tādas ideoloģijas (dzimtes ideoloģija, angliski «gender ideology») īstenošanu Latvijas valstī, kura Latvijas sabiedrībai un latviešu nācijai un kultūrai ir sveša un nepieņemama». Tā kā līdz šim kritiskais viedoklis nav ņemts vērā, konkrētie politiķi uzskata, ka «ir notikusi klaja sabiedrības līdzdalības principa ignorēšana, padziļinot jau tā smago demokrātijas krīzi Latvijā».

Apkopojumā aicināts izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus normatīvajos aktos, lai uzlabotu pirmsskolas izglītības vadības un satura kvalitāti, un sākt diskusijas par dzimumu līdztiesības/dzimtes ideoloģijas zinātnisko pamatojumu un ideoloģiskajiem mērķiem. Izteikts arī lūgums tiesībsargam Jurim Jansonam izvērtēt, vai Labklājības ministrijas (LM) darbība, veicot dzimumu līdztiesības jautājumu koordinēšanu valstī, ir notikusi Latvijas valsts un sabiedrības interešu labā.

Viedokļu un komentāru autori aicina veidot darba grupu, lai sagatavotu atzinumu par Dānijas metodiskā līdzekļa jeb tā saukto «dzimumu lomu grāmatiņu» saturu un to piemērotību izmantošanai Latvijas pirmsskolā. «Pēc mūsu domām, līdzšinējie Labklājības ministrijas amatpersonu, tiesībsarga, Resursu centra sievietēm «Marta», «Providus» pētnieču Lindas Curihas un Ivetas Kažokas, «Delnas» izpilddirektora Kristapa Petermaņa, psihoterapeita Jurģa Anša Stabiņģa, psiholoģes Diānas Zandes, demogrāfa Ilmāra Meža u.c. sabiedrībā zināmu personu paziņojumi par «grāmatiņu nevainīgumu» sabiedrību apzināti maldina,» teikts viedokļu apkopojumā.

Deputāti vēlas saņemt izsmeļošu atbildi par katru no apkopojumā minētajiem jautājumiem pēc būtības.

Deputātu vēstule tapusi, jo Ministru kabinets novembrī noraidīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas lūgumu pārskatīt «Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam», kā arī neatbalstīja komisijas atzinumu par Labklājības ministrijas un Ziemeļvalstu Ministru padomes projekta laikā izdoto dāņu bērnu grāmatu «Diena, kad Kārlis bija Karlīna» un «Diena, kad Rūta bija Rihards» un metodiskā līdzekļa «Pirmsskolas, kurās ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm» nepiemērotību izmantošanai Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Metodiskā materiāla un bērnu grāmatu publiskošana sabiedrībā ir izraisījusi asas diskusijas, pievēršot dzimumu līdztiesības politikai vēl nebijušu sabiedrības uzmanību.

Parlamentārieši informē, ka komisijas deputāti pēdējo mēnešu laikā saistībā ar «Plānu dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam» un iepriekš minēto Dānijas metodisko materiālu un bērnu grāmatām ir saņēmuši ekspertu viedokļus un komentārus, kuri prasa papildu izvērtējumu un skaidrojumus no atbildīgo institūciju un amatpersonu puses.

Vēstule adresēta arī izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V), veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V) un tiesībsargam.

Vēstuli parakstījuši vairāki visu Saeimas frakciju deputāti, tajā skaitā Inguna Rībena (V), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Gunārs Igaunis (RP), Vladimirs Reskājs (SC), Jānis Vucāns (ZZS) un neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa.

Kā ziņots, septembra beigās minēto grāmatu izdošanu pavadīja skaļa plēšanās, jo vairākas organizācijas paziņoja, ka tas grauj bērnu dzimuma identitāti. Organizācijas pat pieprasīja labklājības ministres Ilzes Viņķeles atkāpšanos no amata.

Komentāri (140)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu