Čiris Amatciemā ieguldījis 21 miljonu eiro (85)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Privātmāju ciematā Amatciems Amatas novadā līdz šim jau ir ieguldīts 21 miljons eiro (14,7 miljoni latu). Aptuveni pēc 20 gadiem ciematā būs jau vismaz 500 mājas un šī ciemata koncepcija būs prece, ko piedāvāt pasaulei, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» apgalvoja projekta īstenotājs Aivars Zvirbulis jeb Čiris.

«Sākumā vispār nedomāju ne par kādu ciematu. Man bija uzņēmums - «Jāņa sēta», bet tad 2000.gadā par nepilniem diviem miljoniem latu pārdevu tipogrāfijas kapitāldaļas AS «Preses nams» un par saņemto naudu sāku piepirkt klāt zemesgabalus. Sākotnējā ideja bija izveidot parku, vienkārši ainavisku vietu, jo Amatciemā biju iegādājies māju, kurā dzīvoju. Nevienu brīdi nedomāju, ka te varētu izveidoties ciemats un dzīvot citi cilvēki,» skaidroja Zvirbulis.

Pēc tam, kad radās nepieciešamība pārdot zemesgabalus, lai iegūtu finansējumu tālākai attīstībai, sākotnējā teritorija, kurā Zvirbulis sāku darbību, bija 150 hektāri, un šajā teritorijā tika izveidoti aptuveni 150 zemesgabali, tika ievilktas komunikācijas un sākās apbūve. Tagad tiek attīstīti vēl divi zemesgabali - viens 20 hektāru, otrs 30 hektāru platībā, līdz ar to pavasarī ciematā būs aptuveni 200 hektāru teritorija ar aptuveni 200 zemesgabaliem.

Līdz šim Amatciema ainavā un inženiertehniskajās komunikācijās jau ir ieguldīts 21 miljons eiro (14,7 miljoni latu), sacīja Zvirbulis. «Domāju, ka 20-30 gados Amatciems izaugs līdz kādām 500 mājām, to var teikt diezgan droši. Pēc šiem 20-30 gadiem Amatciemu pasaulei varēsim pasniegt kā preci, pēc šī ciemata parauga varēs būvēt nākamos ciematus, vienalga, vai tas būtu Latvijā vai citur pasaulē,» uzskata Zvirbulis.

Uzņēmējs uzskata, ka pēc 20 gadiem Latvijā būtu jābūt aptuveni 100 šādiem ciematiem, ja tādus atļautu būvēt arī uz valsts zemes. «Uz privātas zemes šādi projekti ir diezgan grūti realizējami, jo jāuzpērk daudzu apkārt esošu privātīpašnieku zeme, piemēram, man zemes uzpirkšanas process iet jau vairāk nekā 20 gadus,» piebilda Zvirbulis.

Patlaban Amatciemā jau ir uzbūvētas aptuveni 100 mājas, bet šī gada laikā vēl ir jāuzbūvē desmit mājas, jo ir pārdoti 110 zemesgabali, informēja Zvirbulis.

Patlaban visa Amatciema projekta apkalpošanā ir iesaistīti pieci Zvirbulim piederoši uzņēmumi, piemēram, ar projekta attīstību nodarbojas SIA «Jaunmāras», kas ir arī zemes īpašniece un vienlaikus sniedz arī īpašumu apsaimniekošanas pakalpojumus. Tad vēl ir SIA «Katrīnkoks», kas veic visu būvniecību, sākot no komunikācijām un beidzot ar ēkām, bet SIA «Kalna Rauduvītes» nodarbojas ar mēbeļu ražošanu Amatciema mājām, neliels mēbeļu daudzums tiek pārdots arī citiem klientiem.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu