Nīderlandes ārlietu ministram par izteikumiem migrācijas jautājumā draud amata zaudēšana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nīderlandes ārlietu ministrs Stefs Bloks tiek kritizēts un var zaudēt amatu par saviem skandalozajiem izteikumiem par imigrantiem un par bijušās Nīderlandes kolonijas Surinamas nosaukšanu par "neizdevušos valsti", ceturtdien ziņoja mediji.

Blokam pēc parlamenta vasaras brīvdienām nāksies cīnīties par palikšanu amatā saistībā ar viņa teikto, ka viņam nav zināms neviens daudztautību valsts piemērs, kur dažādu kultūru cilvēki mierīgi sadzīvotu kopā.

Televīzijas programmas "Zembla" rīcībā nonācis arī videoieraksts ar Bloka izteikumiem pagājušonedēļ, kad viņš privātā sanāksmē nosauca Surinamu par "neizdevušos valsti" ar nopietnām problēmām "etniskās sašķeltības dēļ".

Laikā, kad imigrācijas jautājums draud sašķelt Eiropas Savienību, Bloks sacīja, ka gadījumā, ja pat tādas Austrumeiropas valstis kā Ungārija, Polija un Čehija piekristu uzņemt migrantus, viņiem "tur nebūtu dzīves" un viņi "vienkārši tiktu piekauti".

Ministrs sacīja, ka šādas grūtības saprašanās veicināšanā starp dažādas ģeogrāfiskās un etniskās izcelsmes cilvēkiem droši vien ir izskaidrojamas ar cilvēces ģenētisko sastāvu.

Tā kā Bloka izteikumi izraisīja sašutumu pat viņa liberālajā partijā VVD (Tautas partija par brīvību un demokrātiju), ministrs trešdien savā vēstulē atvainojās, ja kādu aizvainojis ar "asiem vārdiem", kas bija mēģinājums "stimulēt atklātas debates".

Viņš piebilda, ka nebija domājis Surinamu kā neizdevušos valsti vispārpieņemtajā šī termina starptautiskajā izpratnē, bet drīzāk saistībā ar "nepilnību politiskajā iekārtā", kad politiķi ir sašķelti pēc etniskās piederības.

Bloks ir ārlietu ministra amatā kopš marta, kad iepriekšējais ārlietu minists Halbe Zeilstra atkāpās savas melošanas izraisīta sašutuma dēļ.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu