Divas Latvijas filmas triumfē Berlīnes kinofestivālā (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

63. Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā apbalvotas divas Latvijas filmas - Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma «Mammu, es tevi mīlu!» un Ēvalda Lāča animācijas filma «Eži un lielpilsēta», aģentūru LETA informēja Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna.

Balvas sadalīja gan starptautiskā žūrija, gan bērnu žūrija, skaidroja Spalvēna.

Abas filmas bija iekļautas «Genertion Kplus» sadaļā un abas saņēmušas apbalvojumus - Norda filma ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu. Savukārt Lāča animācijas filma ieguvusi žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

«Mammu, es Tevi mīlu» ir Norda otrā režisētā spēlfilma. 2008.gadā par režisora darbu filmā «Amatieris» viņš ieguva nacionālā kino festivāla «Lielais Kristaps» balvu nominācijā «Gada debija». Nords bijis arī scenāriju autors spēlfilmai «Seržanta Lapiņa atgriešanās», kā arī veidojis īsfilmu «Au Revoir Monkeys» un «Freedom Day».

Nords filmai «Mammu, es Tevi mīlu» ir ne tikai režisors, bet arī scenāriju autors, filmas operators ir Tobiass Datums. «Mammu, es Tevi mīlu» ir otrā studijas «Tanka» producētā pilnmetrāžas spēlfilma.

«Mammu, es tevi mīlu» ir dinamisks attiecību trilleris par trīspadsmit gadus vecu Rīgas skolnieku Raimondu un viņa māti. Galveno varoni Raimondu filmā atveido Kristofers Konovalovs no Cēsīm, viņa mammas lomā - aktrise Vita Vārpiņa. Abi galvenie varoņi piedalījās arī filmas pirmizrādē Berlīnē.

Animācijas filma «Eži un lielpilsēta» tapusi studijā «Animācijas Brigāde», kurā operators, scenārija autors un režisors Lācis strādā jau kopš 1998. gada. Lāča režijā tapušas filmas «Jaunā suga» (2008), kas arī piedzīvo pirmizrādi Berlīnes kinofestivālā un «Ledus pavēlnieks» (2009), kas saņēmusi starptautisku atzinību.

«Eži un lielpilsēta» ir stāsts par zvēru spēju izdzīvot lielpilsētā. Kad zvēri atmostas no ziemas miega un atklāj, ka viņu apdzīvotā meža vietā uzcelta lielpilsēta, ikviens saprot, ka jāmeklē jaunas izdzīvošanas iespējas. Ežiem ir padomā kāds plāns, kā atgūt mežu

Generation ir Berlināles konkurss bērnu un jauniešu filmām un tā žūrijas locekļi ir tādā pašā vecumā kā auditorija: konkursa filmas vērtē vienpadsmit bērni un septiņi pusaudži, kuru lēmums nosaka to, kam tiks galvenā balva - Kristāla Lācis.

Divas starptautiskās žūrijas komisijas piešķirs savas balvas «Generation KPlus» un «Generation 14plus» (jauniešiem, vecākiem par 14 gadiem) konkursos. Šajā Berlīnes Starptautiskā festivāla programmā sacentās četrpadsmit spēlfilmas no dažādām pasaules valstīm, kā arī deviņpadsmit īsfilmas, tai skaitā animācijas filmas.

Kā ziņots, pēdējos gadus Latvija Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā piedalījusies ar divām filmām. 2012.gadā starptautiskajā Berlīnes filmu festivālā konkursa sadaļā «Generation Kids» pirmizrādi piedzīvoja pilnmetrāžas animācijas filma «Lote un Mēness akmens noslēpums» un Jāņa Cimermaņa īsmetrāžas animācijas filma «Korida».

Arī 2011.gadā Latviju festivālā pārstāvēja divas filmas - režisora Kaspara Gobas dokumentālā filma «Homo@lv» tika iekļauta «Panorama» skatē, bet režisores Daces Rīdūzes animācijas filma «Zīļuks» tika demonstrēta «GenerationKplus» programmā.

Savukārt vēl pirms gada, 2010.gadā, jau trešo reizi ar savu filmu Berlināles konkursa programmā piedalījās režisors Nils Skapāns, festivālam piedāvājot animācijas filmu «Burvīga diena». Pirmo reizi festivālā piedaloties ar filmu «Lidojam?!», Skapāns 1995.gadā saņēma bērnu žūrijas lielo balvu.

2009.gadā festivāla konkursa programmā bērniem «GenerationKplus» tika iekļauta režisora Reiņa Kalnaella animācijas īsfilma «Kad āboli ripo», kas festivālā piedzīvoja pasaules pirmizrādi.

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls ir viens no svarīgākajiem kinofestivāliem pasaulē. Festivālā tiek izrādītas līdz pat 400 filmām, aptuveni 20 filmas sacenšas par festivāla galvenajām balvām - «Zelta lāci» un «Sudraba lāci».

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu