Ieteicamie profilakses pasākumi cīņai ar gripu (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Šobrīd, kad gripas epidēmija sasniegusi epicentru, joprojām aktuāli ir gripas profilakses pasākumi. Taču tie atšķiras no profilakses pasākumiem gripas saslimšanas gadījumu sākumposmā, ņemot vērā, ka jau labu laiku organismam tiek prasīts noturēties pret apkārt klejojošo gripas vīrusu, un tā spēki mazinās.

«Šobrīd ļoti svarīgas ir gan organisma rezerves, gan kompleksa sava dzīvesveida un aktivitāšu izvērtēšana, lai lieki neizaicinātu organismu pārbaudīt pēdējo iekšējo rezervju robežu. Tāpēc šobrīd galvenais ir pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs; aptuveni 1,5 – 2 litru šķidruma dienā uzņemšana, jo šobrīd liels šķidruma patēriņš organismam ir tikpat svarīgs kā karstā vasaras laikā, kad jācīnās pret pārkaršanu. Nepieciešams ievērot personīgo higiēnu, bieži un rūpīgi mazgāt rokas, vēdināt telpas. Ļoti svarīgi fiziskās aktivitātes sporta klubos aizstāt ar regulārām aktivitātēm svaigā gaisā. Vēlams izvairīties no lielas ļaužu burzmas, lielveikalu, masu pasākumu apmeklēšanas, tostarp jāpārdomā arī sabiedriskā transporta alternatīvas,» stāsta Iveta Lapiņa – Beroza, «A Aptieku» tīkla farmaceite.

Kā, kur un ar ko sportot

Viena no diskutablākajām lietām epidēmijas laikā ir sporta pasākumi. Veselības, tostarp gripas profilaksei, sportot vajag – par to nav šaubu! Taču vēlams pārdomāt sporta klubu apmeklējumus – vai tos mazināt, vai sporta klubu apmeklēt stundās, kad tajā ir vismazāk apmeklētāju.

Epidēmijas laikā noteikti nepieciešamas aktivitātes svaigā gaisā. Tikai šeit jāievēro mērenība. Pirmkārt, nepieciešams saģērbties atbilstoši laika apstākļiem un plānotajām aktivitātēm. Skriešanai šobrīd nav paši piemērotākie laika apstākļi, taču pastaigāties, nūjot, slēpot ieteicams pat pie ļoti zemām āra gaisa temperatūrām. Tiesa, tādā gadījumā pastaigām jābūt īsākām un biežākām, piemēram, pastaigu vienas stundas garumā ieteicams aizstāt ar divām pusstundas garām pastaigām.

«Nevajag aizmirst veco joku, kurā daudz patiesības: «Tā kā māca medicīna – smieklos daudz C vitamīna...» Tāpēc ģimenēm viennozīmīgi iesaku fiziskās aktivitātes svaigā gaisā pārvērst par ziemas prieku baudīšanu kopā ar bērniem – pikošanos, braukšanu ar ragaviņām, slidošanu. Tas papildus fiziskajām aktivitātēm, noteikti uzlabos arī omu visai ģimenei!», norāda Iveta Lapiņa – Beroza, «A Aptieku» tīkla farmaceite.

Ieteikumi strādājošam cilvēkam, kurš nevar ierobežot kontaktēšanos

Protams, ne visiem cilvēkiem darba specifikas dēļ ir iespējams ierobežot kontaktēšanos ar citiem cilvēkiem, tostarp iespējamiem vīrusa izplatītājiem: tos var satikt darba vietā gan kolēģu, gan klientu veidolā, sabiedriskajā transportā, veikalā utt.

Šādos apstākļos ieteicamā profilakse ir personīgās higiēnas ievērošana, tostarp bieža un rūpīga roku mazgāšana ar ūdeni un ziepēm. Ja tas nav iespējams, noderēs roku dezinficēšana ar spirtu saturošu šķīdumu. Nevajadzētu ar nemazgātām rokām aizskart ne tikai muti, bet arī degunu un acis, jo caur gļotām iespējams infekciju «ieberzēt» organismā. Ja klepojat vai šķaudāt, tad muti aizsedziet ar papīra salvetēm, kuras tūlīt pat izmetiet atkritumu tvertnē; ja nav pa rokai salvetes, tad to dariet saliektas rokas elkoņa locītavā.

Ieteicams veikt regulāru darbavietas telpu mitro uzkopšanu ar dezinficējošiem līdzekļiem un vēdināt telpas. Šādas rūpes vīrusu koncentrāciju samazinās līdz minimumam.

Tiem, kuri rīta un vakara populārākajās stundās dodas uz vai no darba, izmantojot sabiedrisko transportu, ieteiktu meklēt situācijai atbilstošākās alternatīvas. Ieteicams ikdienas gaitas mērot ar kājām, tādā veidā gan izvairoties no ļaužu pilna sabiedriskā transporta, gan nodrošinot sev fiziskas aktivitātes svaigā gaisā. Jo jebkura izvairīšanās no lielas ļaužu drūzmas samazina iespēju saslimt ar gripu.

Sejas maskas iespējas

Retu reizi arī pie mums var redzēt cilvēkus, kuri, sekojot japāņu tūristu paraugam, gripas laikā staigā ar sejas masku vai respiratoru, spītējot citu cilvēku neizpratnei.

«Tomēr es gribētu uzsvērt, ka maska var būt tikai kā papildus līdzeklis,» atzīst farmaceite Iveta Lapiņa – Beroza. Pareizi lietojot masku, iespējams samazināt risku saskarties ar slima cilvēka izdalītu sekrētu (šķaudot, klepojot), kas var saturēt gripas vīrusu. Masku var lietot arī gadījumos, kad esat slims un vēlaties pasargāt mājiniekus no saslimšanas. To var lietot arī veselie cilvēki, aprūpējot slimniekus. Pirms maskas uzlikšanas rūpīgi jānomazgā rokas ar ziepēm un siltu ūdeni. Maskai rūpīgi jāpieguļ uz deguna un jāapņem zods. Tiklīdz tā kļuvusi mitra, tā jānomaina pret jaunu. Izlietoto masku pirms izmešanas atkritumos jāieliek atsevišķā plastmasas maisiņā.

Kad slimnieks mājās

Ja kāds no ģimenes ir saslimis ar gripu, tad sasirgušo vajadzētu izolēt atsevišķā istabā. Ja tas nav iespējams, tad vismaz norobežot ar aizslietni no veselajiem. Slimniekam noteikti nepieciešami atsevišķi ēdampiederumi un trauki, dvielis. Lai dezinficētu telpas, var izmantot UV staru lampu.

Ja mājās ir mazi bērni, tad atkarībā no vecuma, tiem tāpat kā pieaugušajiem bieži jāmazgā rokas un jāizvairās no cieša kontakta ar slimnieku. Pavisam mazu bērnu rotaļlietas, - kuras tiek liktas mutē - rūpīgi jānomazgā ar siltu ziepjūdeni. «Runājot par roku mazgāšanu, es vēlos uzsvērt «rūpīgu roku mazgāšanu». Rokas jāmazgā biežāk un ilgāk, nekā parasti: no 20 sekundēm līdz vienai minūtei. Jo īpaši tas attiecas uz bērniem, kuriem visu vajag aptaustīt,» skaidro Iveta Lapiņa – Beroza, «A Aptieku» tīkla farmaceite.

Tomēr pārspīlēt ar personīgās higiēnas ievērošanu arī nevajadzētu. Pilnīgi pietiks ar dušu divas līdz trīs reizes dienā, atkarībā no ierastā dienas režīma. Tomēr der atcerēties, ka vienkāršus higiēnas pasākumus arī iespējams izmantot veselības profilaksei. Piemēram, kontrasta dušas vai pirts apmeklējums var noderēt arī kā norūdīšanās un pozitīvu emociju avots, kas palīdzēs tikt galā ar ikdienas emocionālo spriedzi. Intensīvi mazgājoties, ieteicams atcerēties par ādas veselību un lietot atbilstošus kosmētikas līdzekļus.

Situācijā, kad slimnieks mājās, obligāts priekšnoteikums ir regulāra telpu vēdināšana – tas palīdzēs samazināt vīrusu koncentrāciju telpā. Vēdināšanas biežums un ilgums ir atkarīgs gan no klimatiskajiem apstākļiem aiz loga, gan mājokļa mikrovides. Ja temperatūras ir ļoti zemas, tad var vēdināt īsāku laiku, piemēram, 5 minūtes, bet biežāk - ik pēc pāris stundām. Savukārt, ja āra gaisa temperatūra ir mērena, tad vedināšanas var taisīt garākas – ap 20 minūtēm.

Pretgripas ēdienkarte

Gripas epidēmijas laikā ļoti svarīgi ir lietot sabalansētu, pilnvērtīgu un daudzpusīgu uzturu, nenoniecinot nevienu no produktu grupām, tomēr priekšroku dodot vietējo zemnieku produktiem. Lai bagātinātu ēdiena garšu, tiem var pievienot augus, kuri spēcina imūnsistēmu un kam piemīt pretvīrusu darbība, piemēram, ķiplokus, sīpolus, sīpollokus.

Tomēr te es gribētu atgādināt visiem zināmo faktu: jo ilgāk svaigie augļi un dārzeņi pēc to novākšanas tiek uzglabāti, jo vairāk zūd to vērtīgās uzturvielas. Intensīvi audzētā pārtikā var būtu pat līdz 90% mazāk vitamīnu. Tāpēc es rekomendētu katram izvērtēt sev pieejamos augļu un dārzeņu krājumus un nepieciešamības gadījumā papildus izvēlēties atbilstošu vitamīnu preparātu.

Pretgripas ēdienkartē nevajadzētu aizmirst par jūras produktiem: treknās zivis satur omega trīs taukskābes, kas piedalās organisma imūnsistēmas veidošanā. Skābpiena produkti satur pienskābās baktērijas, kas palīdzēs uzturēt normālu zarnu mikrofloru.

Aukstajā ziemas laikā, kad gribas sasildīties vai vienkārši padzerties, ļoti labi noderēs melnā tēja un tēja, kas pagatavota no ingvera saknes, citrona un medus.

Gadījumos, kad jau ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, nepieciešamo šķidruma daudzumu (2-3 litrus) lieliski nodrošinās vietējās zāļu tējas, piemēram, kumelītes, liepu ziedi, aveņu lapas.

Medikamentu loma profilaksē

Lai mazinātu iespēju saslimt ar gripu, par savas imunitātes stiprināšanu un organisma norūdīšanu jādomā jau laikus: vislabāk to sākt pakāpeniski, vasarā, pirms vīrusi sāk cirkulēt.

«Taču, ja jūs esat cilvēks paaugstinātā riska grupā, - piemēram, bērni, grūtnieces, seniori vecumā virs 65 gadiem, jūsu darbs saistīts ar tiešu klientu saskarsmi vai apkalpošanu, jūs sirgstat ar kādu hronisku kaiti, - es ieteiktu laikus padomāt un tomēr vakcinēties,» atzīst Iveta Lapiņa – Beroza. Turklāt atsevišķām pacientu grupām vakcināciju valsts daļēji apmaksā. Vakcinācija var pasargāt no vīrusa saslimšanas, bet, ja tomēr vīruss «ieperinājies», tad ļaus pārslimot vieglākā formā un ātrāk atveseļoties ar lielāku varbūtību iztikt bez smagām komplikācijām.

«Ja cilvēks apzinās, ka viņa dzīvesveids ir tālu no pilnības, tāpēc vēlas profilaksei lietot medikamentus, tad šobrīd – epidēmijas epicentrā - gripas profilaksei es iesaku lietot alternatīvos medikamentus, tas ir, dabīgos augu valsts preparātus u.tml. Tie ir arī pieejamāki un izmaksu ziņā lētāki. Jo specifiskos pretgripas medikamentus (Oseltamivir, Zanamivir) būtu jālieto tikai tad, ja tos ir izrakstījis ārsts, lai izvairītos no vīrusa rezistences, turklāt tikai tajos gadījumos, kad ir nepārprotami slimības simptomi vai saslimis kāds no mājiniekiem,» saka farmaceite Iveta Lapiņa – Beroza.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu