Viņķele: VSAA un NVA ir «pirmās bezdelīgas» (196)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darbinieku prasības ir samērīgas un loģiskas, uzskata labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Viņa stāsta, ka patlaban iestāžu darbiniekiem netiek atlīdzināts darbs par papildu slodzi, kas jāveic, ja saslimis kolēģis vai audzis darba apjoms, kā arī lielai daļai darbinieku ikdienas darbs saistīts ar klientiem, kuri lielākoties ir norūpējušies, nervozi, nereti sirgst ar nopietnām slimībām, tāpēc veselības apdrošināšana ir vēl viena būtiska nepieciešamība.

«Vienlaikus jāsaprot, ka VSAA un NVA ir «pirmās bezdelīgas», un drīzumā ar protestiem varētu sekot arī citu ministriju valsts iestāžu darbinieki. Tāpēc efektīvākais veids varētu būt kompleksa sistēmas maiņa, piemēram, vienotas darba samaksas izstrādāšana visiem valsts pārvaldē strādājošajiem. Tas likvidētu situāciju, kad darbinieki saņem algas atkarībā no savas nozares budžeta lieluma,» uzsver ministre.

Viņķele atgādina, ka krīzes laikā aģentūrām tika samazināts darbinieku skaits un budžets, taču to klientu apjoms un risināmo problēmu loks tikai auga. Patlaban esot izveidojusies tāda situācija, kad vairāki darbinieki ikdienā apkalpo klientus, kuri saņem pabalstus, kas reizēm ir tikpat lieli kā darbinieku algas.

«Šogad jau esmu runājusi ar VSAA un NVA vadītājām, tāpēc darbinieku protests man nebija pārsteigums. Esam vienojušies, ka pirmais solis, kas jādara - vadītājām tuvāko mēnešu laikā ir jāsagatavo savu iestāžu nākamā gada budžets un scenāriji, ar ko mēs dosimies uz Finanšu ministriju,» norādīja Viņķele.

Tikmēr LM ierēdņu aprēķini liecina: lai nodrošinātu šobrīd normatīvajos aktos noteikto prasību izpildi - vienlīdzīgu atalgojumu un sociālās garantijas nozarē strādājošajiem, LM nozarei papildus būtu nepieciešami 18,2 miljoni latu - 11,7 miljoni latu būtu nepieciešami vienlīdzīga atalgojuma nodrošināšanai, bet 6,5 miljoni latu normatīvajos aktos noteikto sociālo garantiju nodrošināšanai.

Kā ziņots, VSAA un NVA darbinieki šodien rīko protesta akciju badojoties, lai pievērstu valdības uzmanību nevienlīdzības novēršanai valsts pārvaldē. Akcijas organizatori vēlas, lai tiktu izskatīta iespēja par atbilstoši darba ieguldījumam un atbildībai adekvātas, vienotas un taisnīgas darba samaksas sistēmas un sociālo garantiju ieviešanu visu ministriju valsts iestādēs.

Akcijas mērķis ir pievērst Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V), finanšu ministra Andra Vilka (V) un Saeimas Sociālo un Darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas (ZZS) uzmanību.

Komentāri (196)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu