Koalīcijas darbā prognozē «bezgalīgas šausmas» (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeimas balsojums, ar opozīcijas balsīm panākot Anrija Matīsa apstiprināšanu satiksmes ministra amatā, liecina par nopietnām domstarpībām valdošajā koalīcijā, taču valdības gals, visticamāk, nav gaidāms, aģentūrai LETA atzina aptaujātie politologi. «Kādreiz saka - labāk šausmīgs gals nekā šausmas bez gala. Es domāju, ka mūs drīzāk gaida šausmas bez gala,» valdības stabilitāti vērtēja politologs Juris Rozenvalds.

Latvijas Universitātes pasniedzējs Ivars Ijabs atzina, ka tā nav normāla prakse, ja valdības ietvaros ministri tiek apstiprināti ar opozīcijas balsīm, lai arī Latvijas vēsturē agrāk līdzīgi gadījumi ir bijuši. «Šajā gadījumā nacionālās apvienības pozīcija attiecībā uz Matīsu līdz galam nebija skaidra. Tas tikai liecina, ka koalīcija kopumā ir diezgan bēdīgā stāvoklī,» uzsvēra Ijabs.

Arī Ijaba kolēģis Latvijas Universitātē Rozenvalds domā, ka strīds par satiksmes ministru liecina par nopietnām domstarpībām koalīcijas partiju vidū attiecībā uz principiāliem jautājumiem. «Es domāju, ka viens no iemesliem, kāpēc nacionālā apvienība vērsās pret šo kandidātu, ir saistīts ar strīdiem, kā attīstīt Latvijas transporta koridorus, proti, vai to darīt virzienā ziemeļi-dienvidi, vai arī orientēt tos uz austrumiem. Tas parāda, ka principiālos jautājumos koalīcijā nav vienotības. Es domāju, ka arī turpmāk neko labu šāda situācija nenesīs,» piebilda Rozenvalds.

Vaicāts, vai Saeimas lēmums neiezīmēs valdības galu, Rozenvalds atbildēja: «Kādreiz saka - labāk šausmīgs gals nekā šausmas bez gala. Es domāju, ka mūs drīzāk gaida šausmas bez gala, jo vienkārši nav alternatīvas. Pat gribēdami, pašreiz politiķi šādā koalīcijā nevar izvēlēties neko citu. Būs šausmas bez gala un turpinās plesties.»

Jautājums par valdības stabilitāti varot parādīties citādā gaismā pirms pašvaldību vēlēšanām, ja Reformu partijai būs vāji rezultāti. «Tad situācija varētu mainīties, jo līdz šim Reformu partijai bija negatīva attieksme pret zaļajiem zemniekiem, kas bija būtisks valdību veidojošs faktors. Ja pozīcija mainīsies, tad iespējamas citas kombinācijas. Pašlaik jādzīvo ar tādu valdību, kāda ir,» uzsvēra politologs.

«Providus» pētniece Iveta Kažoka šodienas Saeimas balsojumu vērtē kā «muskuļu salīdzināšanu starp koalīcijas partijām», proti, kurš ir ietekmīgākais koalīcijā, un nacionālā apvienība šo cīņu ir zaudējusi. Pētniece atgādināja, ka jau kopš brīža, kad iepriekšējais satiksmes ministrs Aivis Ronis paziņoja par demisiju, nacionālā apvienība mēģināja izmantot šīs pārmaiņas koalīcijā kā veidu, lai palielināt savu ietekmi valdībā. Tagad citas koalīcijas partijas parādījušas, ka var iztikt bez nacionālās apvienības balsīm. «Izskatās, ka koalīcijas līgums ir pārkāpts,» piebilda Kažoka.

Vaicāta, vai šis Saeimas lēmums iezīmēs valdības galu, Kažoka sacīja, ka esot grūti spriest, kāpēc koalīcijas partneri šoreiz nonākuši tik asā pretstāvē. Pirmā versija - partneri uzskata, ka nacionālajai apvienībai tāpat nav kur sprukt un viņi samierināsies ar šādu attieksmi. Otrā versija - koalīcijas partneriem ne sevišķi rūp, vai «nacionāļi» atrodas vai neatrodas koalīcijā, jo pēc šāda balsojuma var redzēt, ka Latvijā pat iespējama mazākuma valdība, kuru balsta katru reizi kādas citas opozīcijas balsis.

«Tas jau bija redzams no valdības izveidošanas dienas, ka attiecības starp trīs koalīcijas partijām nebūs labas, taču viņu atrašanās šādā koalīcijā izskaidro to, ka citas koalīcijas šīs Saeimas laikā ir maz iespējamas. Ir iespējamas kaut kādas amatu pārdales starp koalīcijas partijām vai citas pārmaiņas, taču maz ticams, ka kāda no pašreizējām opozīcijas partijām iekļūst valdībā. Nacionālā apvienība, protams, var rīkoties emocionāli un doties opozīcijā, taču maz ticams, ka viņi tā darīs,» domā eksperte.

Rozenvalds un Kažoka atzīmēja, ka ir grūti spriest, vai «Vienotība» par Matīsa iecelšanu amatā ar «Saskaņas centru» panākusi kādas speciālas vienošanās vai piesolījusi «politiskos kukuļus», taču abi politologi neizslēdz, ka sarunas starp abām partijām ir bijušas. «Grūti teikt, vai «Saskaņas centra» atbalsts ir skaidrojams ar kaut kādu vienošanos ar «Vienotību». Varbūt «Saskaņas centram» vienkārši patīk tracināt valdību un «iegriezt» kādai no koalīcijas partijām - šajā gadījumā nacionālajai apvienībai,» norādīja Kažoka.

Jau ziņots, ka Saeima šodien ārkārtas sēdē satiksmes ministra amatā apstiprināja līdzšinējo Satiksmes ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu. Par Matīsu nobalsoja 73 deputāti no Reformu partijas, «Vienotības», kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti un opozīcijas pārstāvji - «Saskaņas centrs» (SC) un Zaļo un zemnieku savienība. Savukārt pret bija 12 koalīciju pārstāvošie deputāti no nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK).

Kaut arī attiecības starp koalīcijas partneriem ir sarežģītas, pašreizējā koalīcija ir gatava turpināt darbu, pēc satiksmes ministra apstiprināšanas ar opozīcijas balsu palīdzību žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu