Viņķele: Par spīti neuzticībai, sociālās apdrošināšanas sistēma ir spējīga darboties (106)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Par spīti zemajai sabiedrības uzticībai valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai, tā ir lieliski pierādījusi savu spēju darboties pat ekonomiskās krīzes laikā, intervijā aģentūrai BNS sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība»).

Viņa atzina ‒ ja reiz sabiedrības uzticēšanās valstij ir zema, nav brīnums, ka tā ir zema arī valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai. Tomēr ministre uzsvēra, ka, raugoties no racionālās puses, tai vajadzētu būt augstākai.

«Krīzes laikā neviena pensijas izmaksa netika aizkavēta, neviena pensija netika samazināta iepretim tam, ka gan valsts pārvaldē, gan biznesā strādājošo algas tika reducētas robežās no 20 līdz 40%. Pabalsti cilvēkiem tika maksāti gan laikā, gan tajā apmērā, kādi tie bija noteikti,» pastāstīja Viņķele.

Ministre norādīja, ka krīzes laikā tika samazināts bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņš, tomēr bāzes pakalpojumi palika iepriekšējā līmenī. «Pie katastrofālā ekonomikas un finanšu sabrukuma sociālais budžets ar samērīgiem ierobežojumiem tomēr spēja iznest visu smagumu. Kas gan ir labāks garants apdrošināšanas ņēmējam par apdrošinātāju spēju pildīt savas saistības?» retoriski vaicāja Viņķele.

Pēc Labklājības ministrijas aplēsēm, šogad vidējā sociālās apdrošināšanas iemaksa varētu pieaugt par 10 līdz 15%. LM cer, ka uzkrājums sociālajā budžetā turpinās pieaugt, jo līdz šim tas tikai samazinājies – no nepilna miljarda latu uzkrājuma 2009.gadā tas sarucis līdz apmēram 200 tūkstošiem latu 2012.gadā.

Komentāri (106)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu