Incidents ar «Curiosity» uz Marsa; NASA zinātnieki pagaidām bezspēcīgi (67)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reuters/Scanpix

Datorproblēmu dēļ ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) apturējusi kosmiskā aparāta «Curiosity»  darbību uz Marsa, ziņo ārvalstu mediji, atsaucoties uz NASA sniegto informāciju.

NASA bija spiesta uz laiku apturēt 2,5 miljardus ASV dolāru vērto zinātnisko programmu ar «Curiosity» izmantošanu, jo viens no kosmiskā aparāta datoriem pārstāja reaģēt uz komandām.

Incidents uz Marsa notika jau ceturtdien, taču līdz sestdienas vakaram zinātnieku centieni kļūmi novērst izrādījušies neveiksmīgi.

Jau ziņots, ka «Curiosity» februārī izdarīja pirmo urbumu Marsa iezī, paņemot paraugus analīzēm, kuras tagad nebūs iespējams veikt līdz aparāta darbības atjaunošanai.

«Curiosity» veica urbšanas darbus uz Marsa vietā, ko NASA zinātnieki iesaukuši par «Leiputriju», jo tajā atrodas daudzi plakanas formas akmeņi ar mīklainu dzīslojumu, kas pēc zinātnieku domām varētu izskaidrot ūdens klātbūtni uz Sarkanās planētas.

NASA uzskata, ka šis būs visnozīmīgākais «Curiosity» veikums kopš tā klātbūtnes uz Marsa kopš pagājušā gada augusta.

Komentāri (67)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu