«Forevers»: «Zirga gaļas krīze» parāda, cik ļoti neaizsargāti esam (81)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā SIA «Forevers» aicina valsts institūcijas, valsts augstākās amatpersonas, Zemkopības un Labklājības ministriju pārstāvjus, kā arī Eiropas Parlamenta deputātus un nevalstiskās organizācijas uz publisku diskusiju par Latvijas likumdošanas sakārtošanu gaļas ražošanas un pārstrādes jomās.

Kā portālam «Apollo» pavēstīja SIA «Forevers» zinātniskā konsultante Anita Lancmane, uzņēmums aicinās veidot darba grupu, kura steidzamības kārtā izstrādātu efektīvus ierosinājumus gaļas aprites kontroles sistēmas uzlabošanai.

«Situācija Latvijā un visā Eiropā atklāj būtiskus kontroles sistēmas, regulējumu un likumdošanas vājos punktus un caurumus. «Zirga gaļas krīze» parāda, cik ļoti neaizsargāts ir ražotājs, patērētājs un visa sabiedrība. Taču šajā gadījumā cietušie ir arī gaļas pārstrādes uzņēmumi, kuriem nodarīti miljoniem zaudējumu, apdraudēta to eksistence, kā rezultātā bez darba var palikt simtiem, pat tūkstošiem cilvēku, ja krīze turpinās eskalēt,» norāda Lancmane, piebilstot, ka «situāciju nedrīkst vērtēt un risināt vienas valsts ietvaros, un tā ir jāskata kā problēma Eiropas Savienības un globālā līmenī, tā nopietni apdraud vispāratzītos ES un pasaules tirdzniecības pamatprincipus».

Lancmane uzskata, ka šī krīze raisa paniku un izplatās visā pasaulē, un tas liecina vienīgi par to, ka līdz šim nav bijusi pietiekoši izstrādāta vienota sistēma, lai kontrolētu produktu sastāva atbilstību marķējumā norādītajam ne Eiropas Savienības, ne globālā mērogā. Līdz ar to uzņēmums «Forevers» nāk klajā ar iniciatīvu par jaunu, efektīvu kontroles mehānismu izstrādi un tādējādi «aizlāpīt likumdošanas caurumus».

«Pirmais solis varētu būt kopīga diskusija un darba grupas izveide, piedaloties gaļas pārstrādes nozares pārstāvjiem, valsts institūcijām, ministriju pārstāvjiem un citiem. SIA «Forevers» vadība uzskata, ka pirmajai diskusijai ir jānotiek steidzami,» teic Lancmane.

«Cienot atklātību un labas biznesa prakses principus, mūsu uzņēmums visos etapos ir sadarbojies ar iesaistītajām pusēm (un to darīsim arī turpmāk), lai iespējami operatīvi tiktu pabeigta izmeklēšana zirga gaļas skandālā. Pašlaik mūsu uzņēmumā notiek iekšējā un ārējā izmeklēšana un vēl stingrāku kontroles mehānismu ieviešana, lai nodrošinātu kvalitāti un vienlaikus arī pasargātu uzņēmumu no reiderisma metožu īstenošanas ar mērķi, graujot uzņēmuma reputāciju, pārņemt vienu no lielākajiem tirgus dalībniekiem,» norāda Lancmane.

SIA «Forevers» gaļas pārstrādes tirgū darbojas jau 16 gadus, tas nodrošina darbu 249 cilvēkiem un maksā nodokļus (2012.gadā - 1 774 881 latu apmērā). «Forevers» ir trešais lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā.

Komentāri (81)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu