Skandāls turpinās: Zirga gaļa arī «Rēzeknes gaļas kombināta» konservos (127)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests atradis zirga gaļas klātbūtni SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» ražotājos liellopu gaļas konservos un patlaban visu produkciju ir atsaucis no tirdzniecības, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja dienesta direktora vietnieks Vidmants Paulausks.

Savukārt «Rēzeknes gaļas kombināta» uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Guntis Piteronoks «Nozare.lv» sacīja, ka pagaidām «nekādus signālus» no lietuviešiem nav saņēmis.

«Kopumā lielveikalos esam paņēmuši 28 dažādu valstu ražotāju paraugus - ne tikai konservus, bet arī pelmeņus, lazanjas un desas. Uz šo brīdi esam izmeklējuši 17 paraugus un secinājām, ka par liellopu gaļu marķēta zirga gaļa atrodas ne tikai «Kuršu zemes», bet arī «Rēzeknes gaļas kombināta» konservos,» sacīja Paulausks.

Viņš arī norādīja, ka minētie izstrādājumi nekavējoties atsaukti no tirdzniecības, savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadība par notikušo informēta šodien pēcpusdienā.

Tikmēr PVD pārstāve Ilze Meistere sacīja, ka patlaban dienesta rīcībā vēl nav oficiālas informācijas no Lietuvas kolēģiem, tomēr dienests jau tagad vienlaikus veic pārbaudes vairākos gaļas pārstrādes uzņēmumos, tai skaitā «Rēzeknes gaļas kombinātā». Ja tiks konstatēti pārkāpumi šajā uzņēmumā, PVD par to neapšaubāmi informēs sabiedrību, norādīja Meistere.

Iepriekš, 1.martā, Lietuvas biznesa ziņu portāls «Vz.lt» vēstīja, ka Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus norādījis, ka par Latvijā pārstrādāto zirga gaļu «Rēzeknes gaļas kombinātā» neesot zinājuši arī valsts pārtikas un veterinārijas dienesta kolēģi no Latvijas.

«Viņi bija noteikuši tikai, ka zirga gaļa atrasta «Kuršu zemes» liellopu gaļas konservos, par Rēzekni nebija zinājuši,» teicis Miļus.

Pēc viņa teiktā, apgalvojumi, ka situācija nav traģiska, nav korekti pēc pašas būtības, jo konservos izmantotā zirga gaļa nav pārbaudīta. «Nav zināms, vai zirgi nebija slimi, vai nav lietotas antibiotikas. Tā nav tikai marķēšanas problēma, runa ir par produkciju, kas nav gājusi caur kontroles mehānismu, - tā ir pārtikas drošības problēma,» viņš skaidrojis.

Tāpat Miļus atgādinājis, ka Lietuva eksportē liellopu gaļu uz Krieviju, un, ja Maskava aizliegtu ievest šo produkciju no ES, Lietuvai tas būtu sāpīgs trieciens.

Kā ziņots, 1.martā Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedzis valstī tirgot Latvijā ražotos «Kuršu zemes» gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Tikmēr PVD veic pārbaudi «Kuršu zemē», lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirga gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā. Tiek pārbaudīti arī citi šī uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu. PVD uzdevis uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Kā jau vēstīts, pagājušajā nedēļā vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA «Forevers» - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā «Aibi» tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā par to, ka kautuve uzņēmumam «Forevers» piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA «Viļumene», ZS «Kalnpierbes» un SIA «Musino» -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Komentāri (127)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu