LPUF paziņojums saistībā ar zirga gaļas skandālu (40)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF), protams, neatbalsta tādu uzņēmumu rīcību, kas apzināti maldina patērētājus, neinformējot par visu izejvielu klātesamību produktos. Tas ir ne vien likuma pārkāpums, bet arī rupjš biznesa ētikas pārkāpums un necieņa pret patērētāju. Šāda rīcība negatīvi ietekmē ne tikai vienu uzņēmumu, bet visu nozari kopumā, nodarot tai būtiskus zaudējumus.

Tomēr šis skandāls aktualizē vēl citus jautājumus, kuriem būtu vērts pievērst lielāku uzmanību. Pirmkārt, cik daudz dažādas izcelsmes produktu nekontrolēti nonāk Latvijā no ārvalstīm? Cik lielā mērā Latvijas atbildīgās institūcijas pietiekami kontrolē, kādi un kādas izcelsmes produkti Latvijā tiek ievesti? Vai tas nav lielāks drauds vietējiem patērētājiem? Turklāt šajā gadījumā jājautā arī par Eiropas Savienības kontroles sistēmas efektivitāti, kurai būtu jāuzrauga, kādas, cik kvalitatīvas un drošas izejvielas piegādātāji nosūta ražotājiem. Ražotāji nevar veikt DNS pārbaudi katram gaļas kilogramam, ko saņēmis no piegādātāja – tas nav reāli un ir ārkārtīgi dārgi. Tieši piegādātājiem būtu jāpievērš vislielākā uzmanība, kā tas ir citviet Eiropā!

Otrkārt, neizpratni rada tas, ka šobrīd skandālā ir iesaistīti tikai atsevišķu Latvijas uzņēmumu produkti un pārbaudēm tiek pakļauti vietējie uzņēmumi, taču nekas vēl nav dzirdēts par importa produkcijas pārbaudēm. Jāatzīmē, ka lietuvieši pārbaudes veica importa produkcijai par to skaļi paziņojot arī medijos. Šis gadījums kārtējo reizi apliecina, ka mūsu kaimiņi daudz vairāk domā par vietējā tirgus aizsardzību, bet mums patīk pašiem kaisīt sev pelnus uz galvas. Mēs neuzskatām, ka atsevišķu uzņēmumu pārkāpumi ir jāslēpj, bet šādas situācijas var rīkoties efektīvāk un pārdomātāki, lai neciestu visu Latvijas pārtikas nozare.

Visbeidzot, kas šobrīd notiks ar tiem produktiem, kas ir izņemti no apgrozījuma veikalos? Neviens publiski nav apgalvojis, ka šie produkti, kas satur zirga gaļu, ir kaitīgi. Iemesls, kādēļ šobrīd tie izņemti no tirdzniecības, ir neatbilstošs marķējums. Būtu nepieciešams pēc iespējas ātrāk atrisināt šo jautājumu, lai uzņēmumiem būtu mazāki zaudējumi.

Šobrīd publiskā telpā izskan skaļi un emocionāli paziņojumi no visām iesaistītajām pusēm, taču būtu īstais laiks visiem apsēsties pie viena sarunu galda, lai vienotos, kā risināt un labot esošo situāciju, lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos nākotnē.

LPUF savus biedrus jau ir aicinājusi veikt atkārtotus iekšējos auditus, lai pārliecinātos par piegādāto izejvielu izcelsmi.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu