Pēc eiro ieviešanas naudas dizaina tradīcija Latvijā turpināsies (27)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Arī pēc eiro ieviešanas naudas dizaina tradīcija Latvijā turpināsies un ik gadu tiks veidotas jubilejas un piemiņas monētas, informē Latvijas Bankas pārstāvji.

«Pēc eiro ieviešanas katrai nacionālajai bankai paliek tiesības turpināt kalt savas jubilejas un piemiņas monētas. Vienīgais nosacījums - uz tām jābūt uzrakstītam «eiro». Naudas dizaina tradīcija nevis beigsies, bet turpināsies pilnīgi jaunā kvalitātē,» šodien, iepazīstinot ar izstādi «Ls • 20. Nacionālās valūtas mākslas gadi», pastāstīja Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas locekle Ramona Umblija.

Tāpat katrai valstij ir tiesības ik gadu nelielās tirāžās savā dizainā izdot eiro monētas, šajā gadījumā tas attiecas uz monētām ar divu eiro nominālvērtību.

Banka turpinās organizēt monētu dizaina konkursus, kā arī sadarboties ar māksliniekiem un pārējiem iedzīvotājiem. «Neviena vien lata monēta ir tapusi sabiedrības ieteikumu rezultātā,» pauda Umblija.

Kā ziņots, tautas ideju konkursā noskaidrots, ka Latvijas eiro monētas rotās būtiski Latvijas simboli - uz vienas un divu eiro monētām būs tautumeitas portrets. Uz 10, 20 un 50 centu monētām - Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis - un uz 1, 2 un 5 centu monētām Latvijas Republikas mazais valsts ģerbonis.

Kā to paredz Eiro ieviešanas kārtības likums, latu naudas zīmes tiks iznīcinātas, taču Latvijas Banka uzrunās Latvijas muzejus, lai pilni lata komplekti būtu saglabāti vēsturei.

Latu banknotes tiks sasmalcinātas un iznīcinātas. Metāla nauda tiks sasmalcināta un metāls pārdots, ienākumus izmantojot eiro monētu iegādei.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu