Politologs min, ar ko Repše varētu mēģināt piesaistīt cilvēkus (376)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Nav jau viegli izdomāt kaut ko jaunu un aizraujošu, tāpēc pagaidām ir grūti spriest, kāds varētu būt ekspremjera Eināra Repšes iespējamās partijas īpašais piedāvājums Latvijas vēlētājiem, sarunā ar aģentūru BNS atzina sabiedriskās politikas centra «Providus» pētnieks un politologs Valts Kalniņš.

Politologs arī norādīja, ka tādējādi nav iespējams prognozēt, kādi varētu būt šāda iespējamā jaunā politiskā spēka panākumi kādās no gaidāmajām vēlēšanām. Pagaidām ir arī sarežģīti vērtēt partijas izveidošanās iespējas kā tādas.

Pēdējā laikā Repšes pārstāvētā biedrība «Latvijas attīstībai» medijos izvērsusi aktīvu kampaņu, aicinot cilvēkus piedalīties organizācijas piedāvātās Latvijas attīstības vīzijas izstrādē. Repše gan vēl pagaidām ir partijas «Vienotība» biedrs.

Lai gan iepriekš Repše noliedza, ka ir pieņemts lēmums dibināt politisku partiju, sarunā ar aģentūru BNS viņš šādu ideju jau pieļāva. Tiesa, ja politiskā partija tiks veidota, tas nenotikšot, pārveidojot biedrību, bet gan dibinot pilnīgi jaunu atsevišķu partiju.

Politologs piekrita, ka Repšem ir jāizdomā kaut kas īpašs, ar ko piesaistīt ne vien velētājus, bet arī domubiedrus partijas dibināšanai. Kalniņš pieļāva, ka Repše varētu mēģināt piesaistīt cilvēkus tieši ar ideju par valsts attīstības virziena veidošanu. «Varbūt to kaut kādā mērā var izdarīt,» sprieda politologs.

Tomēr ienākt politikā jau trešo reizi ar savas personības spēku vien vairs nebūs iespējams. «Man šķiet, ka viņu cilvēki jau vērtē pietiekami pretrunīgi. Viņš nevar ievilkt partiju Saeimā tikai ar savu personību vien,» pastāstīja Kalniņš.

Viņš arī piebilda, ka viss būs atkarīgs no tā, vai Repšem izdodas gan organizatoriski, gan idejiskā ziņā radīt tādu piedāvājumu, kas cilvēkiem šķistu pievilcīgs. Tādējādi ir aktuāls jautājums par to, cik izveicīgi tiks izveidots sabiedrisko attiecību tēls. Tomēr, pēc Kalniņa vērtējuma, ar to diez vai pietiks, lai cilvēkiem nosacīti pārdotu šādu topošo partiju.

Pašlaik vēl ir arī grūti spriest, cik Repše patlaban ir saprātīgs, izveicīgs un prasmīgs, strādājot ar cilvēkiem, kurus viņš vēlētos piesaistīt jaunā apolitiskā spēka veidošanai, sacīja Kalniņš.

Spēja savai partijai piesaistīt spēcīgus cilvēkus būs atkarīga «no tā, cik viņš personiskā līmenī strādā», teica Kalniņš. Pašlaik gan grūti precīzi vērtēt, uz ko Repše būtu spējīgs un ko viņš ir pārdomājis par savu iepriekšējo politisko darbību, tostarp kļūdām.

Jau vēstīts, ka biedrība «Latvijas attīstībai» tika izveidota pērnā gada sākumā. Dibinātāju vidū ir Repše, uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs, «Vienotības» biedrs Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups, no «Jaunā laika» izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, «Vienotības» priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis, aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

Biedrība pēdējā mēneša laikā sākusi plašas reklāmas akcijas televīzijās, aicinot cilvēkus piedalīties organizācijas sāktajā Latvijas attīstības vīzijas rakstīšanā, ko aplūkojuši un papildinājuši apmēram 10 tūkstoši lietotāju.

Komentāri (376)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu